Borås starkt digitalhandelsfäste

mars 16, 2015 E-handel , Ekonomi , Logistiklägen

Den gamla postorderstaden Borås står för nära 10 av de 43 miljarder som den digitala handeln omsatte förra året.

Med företag som NetOnNet, Nelly, Hööks, GinaTricot, Ellos och H&M har Borås blivit något av ett e-handelsfäste. Enligt e-barometern omsatte den svenska nätdetaljhandeln 43 miljarder 2014, och av dessa stod Boråsbolag för ca 10 miljarder.
– Jag gjorde en liten ovetenskaplig undersökning och räknade med ett antal Boråsbolag med digital handel. De tio miljarderna är bara den svenska omsättningen och gäller bara bolagens digitala försäljning, berättar Jonas Ogvall, Svensk Digital Handel.

E-handeln bättre kravställare
Jättar som Ellos och H&M har gjort att Borås en stark tradition inom både detaljhandel och postorder.
– Det är mycket tack vare Borås starka postorderverksamhet som den digitala handeln i Sverige blivit så framgångsrik. Logistikkunskapen och infrastrukturen har funnits där och även kundvanan att handla på distans.
– Sen har de stora postorderaktörerna och den traditionella handeln kanske inte börjat omställningen riktigt i tid. De nya bolagen har kommit in och utmanat, krävt snabbare leveranser och fått en del försprång på marknaden.
Enligt Jonas Ogvall är e-handelsbolagen bättre kravställare.
– På postordertiden var det vanligt med 14 dagars leveranser, i e-handeln de nya bolagen kunde bygga hela sin infrastruktur kroing snabba leveranser redan från början.
– Det är såklart väldigt positivt för Borås med den här utvecklingen, men det gäller att både staden och näringslivet förstår betydelsen av detta och ser till att skapa attraktivitet och locka till sig arbetskraft.

Av Hilda Hultén