Logpoint satte Jönköpingsregionen på logistikkartan

november 10, 2014 Ekonomi , Logistik , Logistiklägen

LogPoint AB är det kommunala bolag som bildades 2009 gemensamt av Vaggeryds och Jönköpings kommun. Efter fem år beslöt kommunerna tidigare i år att upplösa bolaget från årsskifet 2014-2015. Namnet LogPoint South Sweden, som är Jönköpings kommuns varumärke för logistikområdet, bibehålls dock.

Det nya kommunala bolag som bildats för att utveckla södra Munksjöområdet i Jönköping, kommer även att ansvara för LogPoint mark- och utvecklingsfrågor, medan stadsbyggnadskontoret kommer att hantera infrastrukturfrågorna och näringslivsavdelning övertar ansvaret för näringslivsfrågor och marknadsföring av området.Under en hösten kommer Rune Petersson, vd i LogPoint AB, , sedan starten, att avsluta några projekt knutna till LogPoint.

– Nu öppnar vi den bevakade uppställningsplatsen för ett 40-tal lastbilar som vi byggt i anslutning till vårt logistikområde, säger Rune Pettersson till Intelligent Logistik.
– Där är gratis att stå för lastbilar som ska till eller från Torsvik och det finns service i form av dusch- och tvättmöjligheter.
Idag sysselsätts ca 4 000 personer inom logistik i Torsvik.
– De största arbetsplatserna är ju IKEAs och Elgigantens centrallager med över 1 500 anställda totalt.
– Just nu har vi också tre nyetableringar på sammanlagt över 10 000 kvm i området.
– ElGiganten bygger också ut sitt höglager som ska stå färdigt hösten 2015.
Samarbetet med Vaggeryd har stärkt Jönköping som logistikläge, menar han.
Logpoint South Sweden har också bidragit till att sätta Jönköpingsregionen högt på listan över Sveriges bästa logistiklägen, där regionen, med draghjälp av Nässjö, genom åren växlat mellan andra och fjärde plats i toppen, efter ledande Göteborg.

Av Gösta Hultén


Läs mer