Lagerflytt sänker Teknikmagasinet

juni 16, 2017 Ekonomi , Lager , Produktion

Detaljhandelskedjan Teknikmagasinet med 130 butiker i Norden, har ansökt om rekonstruktion. En orsak, uppger ägarbolaget, är höga kostnader i samband med lagerflytten till Eskilstuna.

 I måndags försattes butikskedjan Teknikmagasinet i rekonstruktion av Solna Tingsrätt.

– Vi har hamnat i en sits som är besvärlig, men inte omöjlig, säger Sebastian Ehrnrooth, vd för riskkapitalbolaget Segulah som äger Teknikmagasinet i en intervju med Di.

– Processen har gått snabbt, men vi har fattat det här beslutet efter moget övervägande.

Segulah köpte Teknikmagasinet år 2015 för omkring 600 miljoner kronor och Sebastian Ehrnrooth hoppas enligt artikeln att få bolaget på fötter igen. Teknikmagasinet kämpar dock med en hög skuldbörda och likviditeten är nu akut problematisk.

Som orsak till den akuta situationen pekas bolagets lagerflytt ut. Förra året flyttade bolaget sitt centrallager för Norden från Järfälla till Eskilstuna och Lidls gamla lokaler, som ägs av Estea. Det nya lagret togs i besittning den 1 juli och produktionen har sedan successivt trappats upp. Men störningar i produktionen och engångskostnader i samband med flytten har alltså gjort att bolaget nu krisar.

– Vi är övertygade om att det är rätt strategi, men det har inte gått smärtfritt säger Sebastian Ehrnrooth till DI.

Genom processen tillsätts en rekonstruktör, som ska genomföra ett ackordsförfarande, alltså ett försök att förhandla ned skulder.

Teknikmagasinet är en svensk detaljhandelskedja i hemelektronik- och hobbybranschen. Företaget grundades 1989 med den första butiken i Skärholmen utanför Stockholm. Ägarstrukturen har förändrats under årens lopp och 2015 blev riskkapitalbolaget Segulah majoritetsägare samtidigt som Sarah Falk tillträdde rollen som VD.

Koncernen har expanderat kraftigt de senaste åren och har i dagsläget 130 butiker i Sverige, Norge och Finland samt en växande näthandel. Orsaken till flytten av centrallagret var att man vuxit ur lokalen i Järfälla.

Hyresavtalet för lagerlokalen i Eskilstuna med fastighetsägaren Estea är tioårigt.

 Av Hilda Hultén


Läs mer