Julatåg sätter fart på Falköpings kombiterinal

mars 31, 2014 Ekonomi , Miljö/CSR , Transport

Från att ha tagit gods på väg satsar nu Jula i Skara på tåglösning.

– Det blir 5000 färre lastbilstransporter mellan Göteborg och Skara per år, minskade koldioxidutsläpp med 80 procent och snabbare leveranser, säger Julas vd Joachim Frykberg.

Satsningen har lett till att Jula nominerats till Årets Logistikinnovation i Retail Awards 2014. Dagens Handels och Svensk Handels pris för att främja utvecklingen av innovativa logistiklösningar i hela kedjan. Priset delas ut på delas ut på Cirkus den 12 maj.
– Vi vågade satsa på en logistiklösning med godståg från Göteborg när ingen annan trodde på idén att frakta gods med tåg kortare sträckor än 25 mil.
 

Det är torrhamnen i Falköping som är anledningen till nomineringen, med en logistiklösning med godståg för containerfrakt istället för lastbil, som ger stora miljövinster och effektiv logistik. Godstågen går från Göteborgs hamn till Falköping och sedan transporteras gods med lastbil den sista sträckan, eftersom ingen tågförbindelse finns mellan Falköping och centrallagret i Skara.

– Vi är mycket glada över nomineringen till Årets logistikinnovation och vi garanterar verksamheten vid torrhamnen i Falköping i fem år vilket ger goda förutsättningar för utbyggnad om fler företag vill vara med och använda systemet, säger Joachim Frykberg,
Logistiklösningen är ett samarbete mellan Jula, Schenker och Falköpings kommun.

Jula AB är en familjeägd varuhuskedja som ägs av familjen Blank, med allt från verktyg, maskiner, el, belysning, färg, trädgård och kläder till produkter för hem, hushåll och fritid. Under 2013 omsatte Jula 4,9 miljarder kronor och vinsten landade för första gången på över en halv miljard. En del av vinsten investeras i miljövänliga logistiklösningar. På fem år har omsättningen gått från två till nästan fem miljarder kronor.Kärnverksamheten och huvudkontoret är i Skara, där det en gång började. Där byggs just nu ett nytt stort centrallager.
Jula expanderar också i Norge där det nu finns 19 varuhus. 2011 öppnade Jula sitt första varuhus i Polen, som idag har elva varuhus.


Läs mer