ICA-lager ger ägare högst avkastning

april 13, 2016 Ekonomi , Fastigheter
ICA-lager ger ägare högst avkastning
ICAs lager i Västerås

ICAs lager i Västerås är Saltängens enda fastighet. Foto Saltängen Property Invest.

Saltängen Property Invest, med ICA som enda hyresgäst, är det fastighetsbolag på börsen som i nuläget har högst direktavkastning, eller 10 procent per år, skriver Privata Affärer.

Bolaget äger endast lagerfastigheten Saltängen 1 i Västerås och enda hyresgäst är ICA.
Fastigheten är uthyrd till och med 30 september 2022.
“Om inflation och räntor stiger kommer ett fastighetsbolags kostnader för bolaget att göra det också, men intäkterna hänger med, då hyrorna i regel är inflationsjusterade. Saltängen har säkrat sina räntekostnader via en så kallad SWAP, vilket sänker risken för stigande räntor.”
Sammantaget räknar tidningen inte med stigande utdelning, utan utgår från att den hålls oförändrad under lång tid. Direktavkastningen räcker dessutom långt, då 10 procent om året duger bra som totalavkastning. Aktien handlas dessutom 17 procent under det egna kapitalet per aktie, som vid årsskiftet var 117,74 kr.
Men frågan är hur länge ICA stannar som hyresgäst och om allt med avtalet fungerar bra. Även om kontraktet är långt kommer det inte att vara för evigt, men det är förstås en fördel att ICA är ett framgångsrikt bolag som tjänar pengar. Några kända tillväxtplaner finns inte heller för fastighetsbolaget, så särskilt hög värdering av Saltängen kan man därför inte räkna med, skriver tidningen.