“Satsa på logistik som gör skillnad”

april 13, 2016 E-handel , Fastigheter , Logistik
“Satsa på logistik som gör skillnad”
bla bla bla säger Anre andersson.Foto Hilda Hultén

– Det som händer i och runt Ängelholm är väldigt spännande, hela den infrastruktur för retail som byggs upp där,  säger Arne Andersson. Foto Hilda Hultén

 

 

Konsumenternas makt ökar. Det gäller även leveranserna. PostNords e-handelsexpert Arne Andersson ser flera trender som påverkar – inte minst i fastighetsbranschen – och tipsar detaljhandlare om hur de ska vinna kunder.

I dag måste företag vara flexibla för att få – och behålla – kunderna. Arne Andersson, e-handelsspecialist på PostNord, tror att leveranserna kommer att få en ökad betydelse som konkurrensmedel inom e-handeln framöver.
”Många e-butiker ser ärligt talat ganska lika ut och säljer ungefär samma produkter inom sina respektive kategorier. Ett sätt att sticka ut och differentiera sig från konkurrenterna är att satsa på logistik som gör skillnad”, säger Arne Andersson.

Han ser ett ökat behov av anpassning av både logistik och handelsfastigheter.

– Handelsfastigheter har kommit längre i sin anpassning, inte minst med det växande fenomentet med pop-up-stores, som gör att fstighetsbolagen tvingas att bredda sina utbud av tillgängliga kontrakt. En annan välkommen trend vore att även logistikfastighetsbolagen skulle bli mer lyhörda för e-handlarnas behov.

– Jag får känslan av att logistikfastighetsbolagen kör sitt eget race lite. Men det kommer nog att förändras.

Särskilt intressant är utvecklingen mot ett e-handelskluster i Ängelholm, med Catena i spetsen.

– Det som händer i och runt Ängelholm är väldigt spännande, hela den infrastruktur för retail som byggs upp där. Jag får känslan av att Catena är lyhörda för kunderna och marknaden.

Av Hilda Hultén

På di.se listar Arne Andersson sina fem bästa tips till detaljhandlare:

1) Erbjud valfrihet
Om man bara har ett leveranssätt känner sig konsumenten upptryckt mot väggen. Det är lite psykologi i detta. Att få åtminstone två alternativ, som standarfrakt eller expressfrakt, är nästan ett krav från konsumenterna i dag.

2) Tala mottagarens språk
Visa inte upp logistikaktörens produktnamn i checkout-processen, utan gör leveransalternativen begripliga för kunden. Fundera över hur kunden bäst förstår dig.

3) Ha en enkel returpolicy
E-handelsbutiker har väldigt olika policy när det gäller returer och konsumenter upplever ofta att det är svårt att förstå vad som gäller. Försök att förenkla och förtydliga, annars riskerar man att kunden avbryter köpet.

4) Paketera spårningen effektivt
Ett av de tydligaste önskemålen från kunderna är att kunna spåra sina paket.
Spårning har funnits länge, men nu går det att paketera spårningen på ett mer attraktivt sätt än tidigare, exempelvis genom mottagar-appar som laddas ner i smarta telefoner. Det gör att det blir roligare och enklare att följa sitt paket.

5) Titta utifrån och in
Det är möjligen en klyscha att man alltid ska titta utifrån kundens perspektiv, men nu är det verkligen på riktigt. Kunderna får allt mer att säga till om och byter lätt ut dig mot en annan aktör om du inte håller vad du lovar. Ansträng dig därför extra för att verkligen försöka förstå vad som kan förbättra kundupplevelsen i samband med leveranser.


Läs mer