Hög efterfrågan på logistiker

december 12, 2013 Arbetsmarknad , Ekonomi , Inköp , Logistik , Produktion
Hög efterfrågan på logistiker

Efterfrågan på logistikkompetens är stor, jobbsajten Stepstone har sett en fördubbling av antalet utlysta tjänster i år.
– I storstäderna med omnejd men även i Norrland är efterfrågan hög, säger Charlotte Ulvros, marknadschef på Stepstone.

Foto Stepstone

Arbetsmarknaden för logistik rör på sig rejält. Alltfler tjänster kommer ut på marknaden och de arbetssökande blir också mer aktiva.
– Vi har sett en fördubbling av logistikrelaterade tjänster hos oss det senaste året, berättar Charlotte Ulvros, marknadschef på Stepstone.
– Sen är det svårt att säga om det är nya tjänster eller ersättningar det handlar om.
Främst får Stepstone in kvalificerade tjänster som kräver erfarenhet och teoretisk utbildning.
– Det är väldigt blandade tjänster med allt från inköpare till logistikkoordinatorer. Vi ser också högre efterfrågan på chefer inom logistik och inköp.
En annan trend är att man söker projektledare.
– Man vill ha både specialkompetens inom logistik och ledaregenskaper. Trenden överlag är att bredare kompetens efterfrågas.
Generellt är det högre konkurrens om jobben i storstäderna.
– I Stockholm finns fler tjänster ute, men även fler sökande. Det gör att arbetsgivarna ställer högre krav på kompetensen.

Stor geografisk spridning
Geografiskt finns jobben i hela Sverige
– Trafikverket rekryterar t ex just nu många i hela landet.
– Vi får in många tjänster i storstäderna med omnejd, men även i Norrland har efterfrågan varit hög, främst i Luleå och Umeå, säger Charlotte Ulvros.
– Det är en hel del roliga och utmanande tjänster ute och man söker all möjlig kompetens.
Stepstone har också sett en fördubbling av antalet jobbagenter det senaste året, d v s personer som har bevakningar på lediga tjänster inom logistik.
– De arbetssökande börjar också bli mer aktiva, både de som söker passivt och de mer aktiva som registrerar sina CV i jobbdatabaser.
Hon tror att många som suttit på sina jobb länge och inte vågat byta på nosäka arbetsmarknaden nu vågar börjar se sig om efter nytt jobb.
– Logistik är en het bransch och det börjar röra på sig rejält på arbetsmarknaden.

Stepstone har också sett en ökning av mindre kvalificerade tjänster under hösten.
– Vi såg en markant ökning av efterfrågan på mer operativa jobb, som t ex chaufförs- och truckförartjänster under september och oktober. Tydligast var ökningen längs västkusten, säger Charlotte Ulvros.
– Det mattades av något under november, men många jobb är fortfarande ute. Vi har också sett en ökning inom deltidsjobb, vilket är en positiv trend.

Av Hilda Hultén


Läs mer