Göteborgsåkeri misstänkt för svarta löner

januari 28, 2016 Arbetsmarknad , Ekonomi , Transport

Göteborgsåkeriet Trans Cargo försattes i december 2015 i konkurs. Ägarna är åtalade för att ha lurat staten på  14 miljoner i skatter och avgifter genom att betala ut svarta löner.

Åkeriet har under en längre tid varit i konflikt med Transportarbetarförbundet och har tidigare bland annat försatts i blockad. De svarta lönerna skall ha betalats ut via ett konto som tillhör en förståndshandikappad som inte har med verksamheten att göra.

Företaget har främst bedrivit speditionsverksamhet i och runt Göteborg och utredningen som ligger till grund för den rättegång som hållits i förra veckan visar att ett tjugotal chaufförer fått lönerna utbetalda svart.

Omsättningen i bolaget har uppgått till ca 30 miljoner årligen.

Det är tre personer som åtalats i rättegången. En 44-årig huvudman, en jämnårig kvinna som anses ha varit bulvan för mannen och som stått som ägare till företaget och den 45-årige förståndshandikappade mannen.

Bolaget startades i början av 2000-talet men efter 2007 fanns plötsligt inga anställda chaufförer, trots att underlag hos ekobrottsmyndigheten visar att mellan 20 och 40 personer kört för bolaget och fått svarta löner utbetalade

Dom väntas i mitten av februari.

 


Läs mer