Fler huvudkontor till Malmöregionen i år

september 12, 2013 Ekonomi , Fastigheter , Logistik

Trucktillverkaren Still, bilföretaget Subaru och bilbarnstolstillverkaren Britax har alla flyttat sina huvudkontor till Malmö under sommaren, skriver Sydsvenskan.

– Det känns som om det blivit fart på inflyttningen igen, säger Agneta Möller, biträdande näringslivschef i Malmö till tidningen.

Bara ett huvudkontor har flyttat härifrån – när Apoteket Hjärtat köpte Vårdapoteket.

Det geografiska läget – med närheten till två flygplatser, större städer med hotell och attraktiva boenden – är en återkommande anledning till lokaliseringen i Öresundsregionen i allmänhet och Malmö i synnerhet.

– Subaru, som flyttat till Arlöv, säger också att närheten till Malmö var avgörande för deras flytt, säger Agneta Möller.

Hon tror att det faktum att en rad nya kontor blivit klara bidragit till att inflyttningen ökat just i år.

– Vi får främst frågor om lägen i stan och möjligheterna att rekrytera rätt folk, säger Agneta Möller.

I maj i år köpte engelska Britax barnvagnstillverkningen av Brio. Ett par månader senare beslutade företaget att Malmö, i stället för Stockholm, skulle bli adressen för huvudkontoret.

Britax förhandlar nu med facken om att stänga lagret i Osby för att i stället hyra in sig hos ett logistikföretag, troligen i Jönköping.

– Det blir mer kostnadseffektivt och en bättre lösning för vår distribution, säger Nina Hammer. Det betyder också att produktutvecklingen flyttar till Malmö.

Norden är Britax andra största marknad efter Centraleuropa.

– Brio är med sin välrenommerade barnvagnstillverkning ett bra tillägg till Britax som är marknadsledande när det gäller bilbarnstolar.

I juni flyttade Subaru sitt huvudkontor för norra Europa hit. En flytt som planerats väl, redan för ett år sedan bytte bilföretaget importhamn från Göteborg till Malmö.

– Det har sparat oss en massa landstransporter. Nu kan vi skeppa bilarna vidare på båt till Finland och de tre baltiska länderna, berättar Thomas Possling, informationschef på Subaru.

Närheten till hamnen, två flygplatser, till hotell och inte minst till motorvägen är några anledningar till att Subaru flyttade söderut.

Förutom huvudkontor rymmer den nya byggnaden också lager.

Även tyska trucktillverkaren Still har flytta från den klassiska tillverkningsorten Stockamöllan i Skåne och till Malmö.
 


Läs mer