“Det går snabbare nu”

september 26, 2016 Arbetsmarknad , Ekonomi , IT/Teknik , Lager
“Det går snabbare nu”
- Det är en helt annan hastighet i automationsbranschen nu än när jag lämnade för sex år sedan, säger Malin Schäfer, ny vd på Knapp AB.

– Det är en helt annan hastighet i automationsbranschen nu än när jag lämnade för sex år sedan, säger Malin Schäfer, ny vd på Knapp AB.

Malin Schäfer är tillbaka i automationsbranschen på som ny vd på Knapp AB, efter sex år på Consafe och Ewerman. “Det känns som projekttakten har ökat markant, det är en annan värld än den jag lämnade, säger hon till Intelligent Logistik.

Den 1 september blev Malin Schäfer vd för automationsleverantörern Knapp AB. Hon kommer närmast från en tjänst som försäljnings- och marknadschef för Consafe Logistics mobility-del och var dessförinnan logistikchef för fruktgrossisten Ewerman.

– Det känns jättekul att vara tillbaka, jag känner ju den här världen, det var här jag blev skolad, säger Malin Schäfer, som tidigare varit anställd på bolaget under Moving-tiden från 2001 till 2010.

Men det är ändå delvis en annan värld hon återvänder till.

– En stor skillnad är hastigheten, tiden från kontakt till färdig installation har blivit betydligt kortare. Tidigare kunde man jobba med automationsprojekt i flera år innan det blev något, nu handlar det om veckor för att ta fram koncept och månader att få installationen “up and running”

– Sen är det ett annat ekonomiskt läge nu, det finns mer pengar att investera och det märks.

Högtrycket märks även på bolagets finanser, Knapp-koncernen kan se tillbaka på ett rekordår. I räkenskapsåret 2015/16 ökades nettoomsättningen med 25% till 581,97 miljoner euro och uppnådde ett resultat på 30,52 miljoner euro.

 

Mer TPL-intresse

En annan skillnad är tredjepartslogistik-branschens intresse för automation ökat.

– Vi ser ett växande intresse för automation från TPL-sidan, där längre kontrakt och mer mognad gör att en tidigare manuell bransch börjar titta mer på effektivare lösningar.

Utmaningarna är att hitta lösningar som är skalbara och kan hantera dagens växande logistikutmaningar.

– Hur en automationslösning ska finansieras, hur den ska utformas för att bli skalbar och hur vi ska göra för att skapa mindre system är viktiga frågor, inte minst för den växande e-handeln som har svårt att förutsäga framtida volymer och inte har ekonomin för en stor installation. Vi måste ta fram lösningar som verkligen passar behoven och är tillräckligt flexibla. Det innebär bredare produktutbud med kombinationer av flera tekniker.

– Vi behöver prata med andra aktörer, som logistikfastighetsbranschen, för att hitta nya samarbetsformer. Det blir till att samarbeta med kunder och andra logistikleverantörer på nya sätt.

Värt att notera i sammanhanget är att Knapps förre vd Benny Thögersen, som länge vurmat för ett tajtare samarbete med logistikfastighetsbranschen kring automationslösningar, lämnar Knapp för att bli vice vd på Logistikfastighetsbolaget Catena.

Ska Benny sälja in automation i fastighetsbranschen nu?

– Självklart finns det sådana tankar, vi får se när han tillträtt sig i december vad vi skulle kunna hitta på tillsammans.

– Det här är ju en liten värld, där de flesta känner varandra. Men det finns vinster för oss i att samarbeta tajtare med fastighetsbranschen och kunna vara med och utforma lösningar tidigare i processen.

Samarbeten och nytänkande för att hitta nya lösningar som passar kunden, verkar vara nyckeln till framgång enligt Malin Schäfer. Men även kunderna behöver anamma de nya konsumenttrenderna och kundkraven för att överleva.

– Det gäller även våra mer traditionella kunder, som behöver titta på e-handel och hitta lösningar för det. De som anammar kundernas krav och kan möta dem blir framtidens vinnare.

 

Elgigantena anläggning på banan

Knapp håller just nu på med installationen av en jätteskyttellösning på Elgigantens nya höglager i Jönköping. Sammanlagt investerar Elgiganten en halv miljard kronor i utbyggnaden av ett högautomatiserat laget, som ska serva både det fysiska butiksnätet på närmare 400 butiker i norden, men också den växande andelen e-handelskunder, allt i samma lagerprocess. 36 000 pallar och 88 000 lådor kan lagras i de nya byggnadena, som ligger 50 meter från E4.

– Det går jättebra, anläggningen är up and running sedan förra veckan och jag ska dit på onsdag för att se hur det ser ut på plats. Sen återstår en hel del trimning såklart.

Av Hilda Hultén

 

 


Läs mer