Dagens Industri gillar Tribona

november 25, 2013 Ekonomi , Fastigheter

En stor rabatt, intressant inriktning mot högavkastande logistikfastigheter och en snabbt växande e-handel, gör att Dagens Industri rekommenderar köp av fastighetsbolaget Tribona – innan Klövern köper ut bolaget från börsen.

Det skriver Dagens Industri i en ovanligt fyllig artikel om logistikfastighetsbolaget den 25/11.
Klövern, med Rutger Arnhult är numera största ägare, strax under budpliktsgränsen på 30 procent. Därför kan ett bud komma i en nära framtid.
Tribona, som flyttade från Oslo till Stockholmsbörsen i maj, framstår enligt DI som “det sista rena substansklippet på Stockholmsbörsen”, och då särskilt vid en jämförelse med de andra fastighetsbolagen. Rabatten på eget kapital ligger kring 20 procent och investerarna betalar bara ca 70 procent av det långsiktiga substansvärdet, enligt analysen.
Samtidigt pekar tidningen på flera förklaringar till rabatten: Tribona har ett av de minsta bestånden och är nästan helt beroende av sin största hyresgäst, ICA.

Det är dock ett beroende som också kan vara en styrka med tanke på ICAs stabilitet och dagligvaruhandelns motståndskraft mot konjunktursvängningar.
På den negativa sidan lyfter DI dock fram att Tribona har relativt hög snitträtta på sin finansiering, och att uthyrningsgraden minskat från 94 procent vid utgången av det tredje kvartalet till 86 procent i början av oktober efter utflyttningar från lagerbyggnader i Umeå och Växjö.

Gösta Hultén


Läs mer