Besvikna miljöorganisationer lämnar klimatmötet i protest

november 23, 2013 Åsikt , Miljö/CSR

Besvikelsen var stor bland miljöorganisationerna på COP19-mötet i Warsawa i veckan. Och när Polens miljöminister sparkades för att ställa för hårda miljökrav var det flera som lämnade mötet i protest, skriver det svenska företagsnätverket Hagainitiativet.

Redan vid öppningen i veckan konstaterade miljöorgnaisationerna att klimatmötet (COP19) i Warszawa inte kommit så långt man kunde vänta sig för att möta hotet om klimatförändringar.

Den tydliga signalen från IPCC-forskarna om klimatriskerna har inte fått genomslag i klimatförhandlingarna. Både Japan och Australien har sänkt sina ambitioner och Kina bromsar klimatförhandlingarna. Dessutom fick COP-mötets ordförande och Polens miljöminister sparken i onsdags för att han ställde för hårda krav och dagen efter lämnade miljöorganisationerna förhandlingarna i protest.

Det visar hur oerhört viktigt det är att arbeta på olika fronter samtidigt. En tydlig signal om att den proaktiva delen av näringslivet måste stärka sin röst. Det skriver det svenska Hagainitiativet som nu vill öka insatserna under supervalåret för att få politiker att inse att näringslivet är en nyckel i klimatomställningen

“Det behövs modiga politiker och ambitiösa vdar i samverkan, för en hållbar planet” skriver Hagainitiativet i ett pressmeddelande.

Hagainitiativet är ett företagsnätverk som arbetar för att minska näringslivets utsläpp och lyfta klimatfrågan genom att visa att ambitiösa klimatstrategier ger affärsmässiga fördelar och ökad lönsamhet.

I Hagainitiativet ingår: Axfood, Coca-Cola Enterprises Sverige, Fortum Värme, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald´s, Procter & Gamble Sverige, HKScan Sweden, Stena Recycling, Statoil Fuel & Retail Sverige samt Vasakronan.


Läs mer