XXL inviger i Örebro med avancerad automation

oktober 23, 2013 E-handel , IT/Teknik , Lager , Logistik , Produktion

Den norska sportkedjan XXL invigde den 23 oktober sitt nya nordiska centrallager i Örebro.

XXL Sport och Vildmark, med utrustning för sport, jakt och friluftsliv bygger sitt nordiska centrallager i Örebro. Totalt kommer anläggningen att bli på 20 500 kvm, med kontor och lager. Logistic Contractor är entreprenör.

Just nu har XXL nio varuhus i Sverige och tjugo i Norge. Man är den sportkedja som expanderar snabbast i Norden.

XXL kommer att automatisera sitt centrallager i Örebro med Element Logics system Autostore. Samma lösning har använts i det norska centrallagret sedan 2010.

Autostore används tillsammans med ett bansystem för interna transporter.

– Vi har reducerat våra driftskostnader med 50 procent säger Geir Nielsen XXLs logistikchef i Norden och en av de två grundarna av XXL, i en pressrelease.

Terje Skjølberg som är försäljningschef i Element Logic konstaterar att XXL varit pådrivare för att förbättra funktioner och processer och haft höga krav på snabb implementering.

Autostore är ett automatlager som gör det möjligt att bygga kompakta lagersystem. Lådorna som används som lastbärare staplas på varandra i en tredimensionell matris. Hjulförsedda robotar arbetar uppifrån och hissar de lådor som beställts av systemet och transporterar dem till plockstationerna.


Läs mer