Utvecklar framtidens brevlåda för e-mat

juli 24, 2018 E-handel , IT/Teknik , Logistik

Bo Hallams visade upp Nowastes nya smarta h-handels-box E-drop på Catenas konferens Logistiktrender i maj. Foto: Hilda Hultén.

I april lanserade TPL-företaget Nowaste Logistics en satsning på att utveckla en smart kombinerad brevlåda och leveransbox paket och för kylvaror. Prototypen kallas för E-drop och tanken är att systemet ska börja testas i höst i Helsingborg med omnejd.

Av Hilda Hultén

TPL-bolaget Nowaste Logistics vill, med stöd av konsultbolaget Steerlink, lösa problemet med obevakade hemleveranser av mat och paket. Den tänkta lösningen, som lanserades i våras, är en “brevlåda 2.0” – ett elförsett leveransskåp med kombinerad brevlåda, paketfack och kyldel, som går under namnet E-drop. Leveransboxen, som än så länge är en prototyp under utveckling, har plats för upp till sex matkassar.

– Lösningen ska fungera för de flesta produkter, men definitivt för mat. Det var utgångspunkten. E-handeln med mat är inte imponerande stor än, men den har stor tillväxtkraft, sa Bo Hallams på Steerlink, som har lång bakgrund i transportbranschen från bl a DB Schenker, när han presenterade projektet vid Logistiktrender i Helsingborg i maj.

Nowaste Logistics är sprunget ur logistikfunktionen hos grönsaksgrossisten Everfresh. Bolaget växer snabbt inom tredjepartslogistik, i september utökas ytorna från ca 100 000 till 130 000 kvm lager, när den nybyggda anläggningen för möbellogistik tas i drift, som ska hysa logistiken åt Trademax och deras nyligen uppköpta dotterbolag Furniturebox.  

Att en TPL-aktör ger sig på att utveckla en e-handelspostlåda förvånar kanske några, men inte Bo Hallams.

– Nowaste brinner för innovation och drivs av nyfikenhet. De har stort teknikkunnande med egenutvecklat WMS och stor andel robotisering och automation i sin logistik. De har också stor förståelse för färskvaror, transporter och last mile-logistik.

 

Läs mer i nästa nummer av Intelligent Logistik, utkommer v. 37. 


Läs mer