Ur senaste numret: Nu tar returerna taxi

mars 27, 2019 E-handel , Logistik
Ur senaste numret: Nu tar returerna taxi

Ett hundratal taxiekipage i Stoclholm är redo att dra igång med pilotförsök, nu letar Cabonline e-handlare att köra piloten tillsammans med. Foto: Cabonline.

Taxijätten Cabonline lanserar tjänsten Reliver, genom vilken konsumenter kan returnera e-handlade paket och få dem upphämtade av bolagets taxibilar.

– Vi har redan 100 bilar redo i Stockholm för att dra igång en pilot, berättar Cabonlines Sverigechef Kenneth Verlage.

Ur Intelligent Logistik nummer 2 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!

En av nyheterna som släpptes på D-congress i Göteborg den 7 mars var Cabonlines nya satsning på e-handelsreturer. Tjänsten som kallas Reliver, går ut på att konsumenter ska kunna returnera e-handlade paket med upphämtning direkt av bolagets taxibilar.

– Det finns ingen bra tjänst för upphämtning av returer idag. Det här blir kostnadseffektivt för oss, eftersom bilarna redan är ute och kör, berättar Kenneth Verlage, som ansvarar på Reliver-projektet på Cabonline.

Han var tidigare affärsutvecklingschef på Postnord och mönstrade på som Sverigechef på Cabonline i november.

– Jag är ju operativt ansvarig och ska egentligen inte hålla på med affärsutveckling. Men jag kunde inte låta bli det här projektet – det är jättespännande, säger Kenneth Verlage.

– På det här sättet utnyttjar vi fordon som redan finns i omlopp och ofta står och väntar, säger Kenneth Verlage. Foto Hilda Hultén

Hämtar direkt

Tanken är att konsumenter ska kunna beställa upphämtning av returpaket i sitt hem via e-handelsbolagets app. Beställningen skickas till Cabonlines bokningssystem och en ledig taxibil i närheten hämtar paketet, i princip direkt. En bil kan hämta flera paket under passet för att sedan, när det passar chauffören, lämna av dem vid en hub.

– Vi tar betalt av e-handlaren för tjänsten, sen är det upp till dem att besluta om man vill ta betalt för upphämtningen av kunden.

Cabonline har tittat på möjligheten att leverera paket också, men där håller inte kalkylerna.

– Det blir inte lönsamt, då ska paketet först hämtas upp och sedan levereras på en viss tid, det blir som en taxiresa. Men returer kan chaufförerna hämta när de har tid och det är inte bråttom att lämna in dem heller. Initialt har Cabonline upprättat fyra pakethubbar för returerna vid sina taxikontor runtom i Stockholm.

– Förhoppningen är att vi ska få till ett samarbete med en eller flera transportörer och även kunna lämna paket via deras hubbar.

Uppdämt behov

Last mile-aktörer som Airmee och Budbee, kan erbjuda returupphämtning i samband med sina leveranser. Men i stort sett finns inga liknande, “rena” returtjänster i e-handeln idag, eftersom kalkylen sällan håller.

– Ska man skicka en budbil blir det väldigt dyrt. På det här sättet utnyttjar vi fordon som redan finns i omlopp och ofta står och väntar.

Upphämtningen kommer främst att ske på kvällar och helger, vilket enligt Kenneth Verlage passar bra med både Cabonlines och konsumenternas behov.

– Efter fem på kvällen så har vi omkring 1 700 bilar ute och kör i Stockholm, med en beläggningsgrad på runt 40 procent, och det är då folk är hemma och har tid att göra returer. Vi kommer inte att göra några paketupphämtningar under peaktider, som i morgonrusningen till exempel.

Pilot i Stockholm

Förarutbildningar är gjorda och ett hundratal taxiekipage är redo att dra igång med pilotförsök, och nu letar Cabonline efter lämpliga e-handlare att köra piloten tillsammans med. När Intelligent Logistik kommer förbi står Adlibris logistikchef Anders Larsson i Reliver-montern och vill veta mer om tjänsten.

– Vi har flera e-handlare som visat intresse för tjänsten. Men vi vill heller inte ha för många kunder till en början, utan börja i liten skala och sätta systemen först. Men vi finns i hela landet, så tanken är att det här ska bli en rikstäckande tjänst.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nummer 2 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Om Cabonline

Cabonline är Nordens största taxibolag med verksamhet i 40 städer. Omkring 3 500 åkare är anslutna till Cabonline och kör under varumärken som Taxi Kurir, Sverigetaxi, TopCab och Taxi Skåne. Totalt finns omkring 7 000 taxibilar i Sverige, Norge och Danmark, varav merparten, 4 500, finns i Sverige.