Nordzucker samlar produktion i Örtofta

mars 25, 2019 Logistik , Produktion

Det tyskbaserade Nordzucker har nu fattat formellt beslut om att samla den svenska sockerproduktionen till fabriken i Örtofta och därmed stänga raffinaderiet i Arlöv. Runt en miljard kronor satsas totalt i det strategiska projektet, som kommer leda till färre lastbilstransporter och  som beräknas vara genomfört hösten 2021.

Investeringarna betyder att energiförbrukningen i svensk sockerproduktion kan minskas med 20 procent och CO2-utsläppet med 18 000 ton per år. Därutöver medför en rationellare logistik att lastbilstransporter kan reduceras med 3 200 per år, samtidigt som en ökad andel transporter kan läggas på järnväg.

– Det är mycket positivt för Eslövs kommun att anläggningen i Örtofta utvecklas och bra för Sverige att sockerproduktionen stannar i landet. Det är förstås samtidigt tråkigt för Burlöv att kommunen förlorar arbetstillfällen, kommenterar Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

Lars Persson, Eslövs kommuns näringslivschef fortsätter:

– Nordic Sugars satsning är en av flera andra utvecklingsprojekt som sker i kommunen kopplade till livsmedelsnäringen, till exempel Orklas utveckling och flytt till Eslöv av den veganska produktionen. Vi ser också ett ökat intresse för våra mindre livsmedelsproducenter, både odlare och tillverkare, kommenterar Lars Persson.