Alibaba har länge dominerat Kinas e-handel, inte minst tack vare smarta finansieringslösningar. Men nya digitala spelare börjar nu utmana med hjälp av social commerce och försörjningskedjor med ”china speed”. D-congress i Göteborg bjöd på en djupdykning i Kinas nya e-handel.
Ur Intelligent Logistik nummer 3 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!
På D-congress i Göteborg bjöd kinatech-eperterna Tom Xiong och Jacob Lovén, grundare av poddarna Den Digitala Draken och Digitally China, på en intressant djupdykning i det kinesiska e-handelsfenomenet. Avstampet togs i giganten Alibaba, som under Singles Day, Kinas stora konsumtionshögtid den 11/11, omsatte 31 miljarder dollar på 24 timmar. Betal- och finansieringslösningen, Alipay, är en orsak till att Alibaba blivit så framgångsrikt. Tillvägagångssättet är lika cyniskt som det är genialt.
– Tänk dig att du har ett varumärke, till exempel skor, och Alibaba ringer och säger att du borde sälja dem via plattformen, men att du måste se till att ha massor av skor i lager för att klara volymökningen på Singles Day. Hur ska jag ha råd att köpa eller producera en miljon skor? tänker du.
– Men Alibaba har en lösning, de lånar ut pengarna som behövs. En vecka senare ringer de igen och säger att många säljer skor och att du borde annonsera för att få dina skor sålda. Även pengarna för att köpa marknadsföring får du låna av Alibaba. De tar sedan en transaktionsavgift för varje par skor du säljer med sitt betalsystem Alipay, och innan du har sett pengarna har Alibaba redan tagit sin andel och du får resten, förklarar Tom Xiong.
Social commerce nästa
Enligt Jacob Lovén rör sig Kinas e-handel framåt i en hastighet som är svår att greppa i västvärlden.
– Kinesiska konsumenter har hoppat över datoriseringen och e-handlar direkt från mobiler, över 90 procent av försäljningen på Singles day sker via mobiltelefoner. Det vi tycker är nytt här i väst inom e-handel, det har Kina redan gjort.
Alibaba har dominerat e-handeln i Kina i många år. Men förra året hände något: En ny spelare dök upp till synes från ingenstans: Pingdoudou och nu tar nya aktörer som Pingdoudou, Red och TicToc tar nu en allt större del av e-handelskakan, och e-handeln i Kina håller på att förändras i grunden.
– Den traditionella e-handeln kommer inom kort att tillhöra den impopulära klubben av avtagande branscher, säger Jacob Lovén.
Lockar med underhållning
Hemligheten bakom Pingdoudous framgångar är “Social Commerce eller “New Social” – att sälja via nya, sociala kanaler och locka kunderna genom med t ex spel och underhållning. För att förklara utvecklingen bjöds tre Kina-experter upp på scen; Julie Chen och Shenyi Wu som grundat den kinesiska e-handelssajten Flamingo, ett slags “premium-Wish” och Tingting Fang, brand director på e-kosmetikföretaget Judy Doll.
– Bilden i väst är att kinesiska produkter är billiga och har låg kvalitet. Men Kina har tillverkat västerländska varumärken och kvalitetsprodukter i många år. Tanken med Flamingo är att bara sälja dessa kvalitetsprodukter, men till bästa möjliga pris och med bra logistik, berättar July Chen.
New Social handlar om att maximera tiden som konsumenterna spenderar på plattformen, för att på så vis få kunderna att handla mer och upptäcka nya produkter – tvärtemot e-handeln i väst, som fokuserar på att maximera försäljningen av volymprodukter och minimera tiden som konsumenten spenderar på att e-handla. Men volymförsäljning innebär pressade marginaler och ger inte alls lika lönsam tillväxt som smalare produkter, menar Shenyi Wu, som har har bakgrund som CFO för både Pingdoudou och Red.
– Pingdoudou lockar kunderna genom t ex spel, videor, eller belöningar och billigare pris om du lyckas få dina vänner att handla samma produkt – ett sätt att generera trafik till vissa SKUer.
China Speed
Kosmetikföretaget Judydoll är ett av de snabbast växande varumärkena i Kina och 18 månader efter grundandet är man redan är störst på den kinesiska marknaden inom segment som ögonskugga och puder.
– Vi vänder oss till generation Z – Millennials är redan ute. Vi säljer våra produkter genom influencers som lägger upp videos, så kallade tutorials, och där du klickar hem produkten direkt i videon, berättar Tingting Fang, brand director på Judydoll.
Att Judydoll kunnat växa så ofattbart fort beror till stor del på den Kinesiska företagskulturen.
Tingting Fang berättar om ett exempel när en influencer med 30 000 följare (vilket är lite i Kina) gjorde en tutorial där hon blandade två ögonskuggor.
– Klippet blev viralt och de två färgerna tog slut i lagret nästa dag, och vi fortsatte att få beställningar på 50 000 ögonskuggor per dag en tid därefter.
Judydoll blev tvugna att pusha fabriken att snabbt ändra sin produktionsagenda.
– Vi var fem personer som satte oss i en bil och körde, i flera timmar, till fabriken. Vi satte oss i receptionen och krävde fler produktionslinjer, och vägrade åka innan fabriken gett med sig.Vi vägrade acceptera ett nej, för om du inte “dödar draken” på ett år är det bara att ge upp, förklarar, Tingting Fang – och syftar på den stenhårda konkurrensen inom kinesisk e-handel.
Enligt Shenyi Wu är det stor stora skillnad mellan affärskultur mellan Väst och Kina.
– Allt är förhandlingsbart i Kina. Räcker inte kapaciteten så lägger man till ett skift på lördag, söndag eller måndag natt. Det slår mig nu hur fantastisk kinesisk försörjning är, det är den som gör att vi kan gå så fort fram – i “China Speed”.
Av Hilda Hultén
Ur Intelligent Logistik nummer 3 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!