Ur senaste numret: Automation enda vägen för Stadium

Ur senaste numret: Automation enda vägen för Stadium

De senaste två åren har Stadiums e-handelsvolymer vuxit explosionsartat, och håller idag på att tränga ut butiksdistributionen från lagret. Foto Postnord.

Stadiums e-handelsvolymer håller på att tränga ut butikspåfyllnaden från det 58 000 kvm stora centrallagret i Norrköping. Därför investerar Stadium och Postnord nu i en automationslösning i en närliggande lokal.

– Som logistiker i sporthandeln när online bara sticker iväg ser jag ingen annan möjlighet än att automatisera, säger Daniel Johansson, logistikchef på Stadium.

Det här är en artikel ut Intelligent Logistik nummer 4 2019 – för att prenumerera klicka här.

Sportdetaljisten Stadium är ett familjeägt bolag med drygt 3 000 anställda, och 173 butiker i Sverige, Finland och Tyskland. Daniel Johansson har i stort sett vuxit upp på företaget, där han började för 18 år sedan och sedan dess varit verksam inom logistik och supply chain. De senaste två årens utveckling inom företagets e-handel har dock gett honom helt nya, oförutsedda utmaningar och även en delvis en ny roll.

– Under de första 15–16 åren har man stått och körat bakom huvudpersonen – sedan plötsligt riktas strålkastaren mot kören och man får bli lite av huvudperson, sa Daniel Johansson, när han i mars berättade han om Stadiums resa mot automation på logistiknätverket Logistikias digitaliseringsseminarium i Linköping.

Problematisk omnilösning

Stadiums 58 000 kvm stora centrallager i Norrköping byggdes 2005 och har fantastiskt skyltläge intill E4 i Norrköping.

– Jag kan se vår logga i 20 sekunder, säger en uppspelt Daniel Johansson, som beskriver lagerbyggnaden som “jäkligt vacker”.

Tills för några år sedan samsades distributionen till både Stadiums butiker, outlets och e-handel i lagret – en modell som relativt snart började ställa till problem.

– Jag har tre döttrar – skulle de bo i samma rum skulle det bli katastrof, de har helt olika personlighet och servicegrad. Det är lite så vi haft det med butik, outlet och e-handel i samma lager, förklarar Daniel Johansson.

När centrallagret byggdes 2005 – strax innan Stadium inledde sin e-handel – kunde man inte förutspå vilka nivåer e-handeln skulle komma att nå 13 år senare. De senaste två åren har den vuxit explosionsartat, e-handelsvolymerna håller idag på att tränga ut butiksdistributionen från lagret.

– E-handeln har gått från en liten del i ena hörnet, till ett eget entresolplan, till att ta över flera delar av lagret. Det är både kärlek och ångest man känner som logistiker när större delen av den här byggnaden håller på att tas över av online, säger Daniel Johansson.

– Det är angenäma problem – men det ska ju göras också.

E-handeln innebär utmaningar och kräver helt egna lösningar vid tillräckligt stora volymer, men även butiks- och outlet-distributionen skiljer sig åt.

– Outlet är mer bulk och klipp och butiksdistributionen mer kirurgisk med påfyllnad av ett fåtal enskilda produkter till vardera butik.

Av den anledningen flyttades outlet-distributionen ut till ett eget lager 2017, och butik och e-handel fick själva husera i centrallagret.

– Att vi ens klarade Black Friday, Black Week, Cyber Monday och julhandeln i den manuella lösning vi har nu är en enorm bedrift, säger Daniel Johansson. Foto Klara Eriksson

Ytkrävande sortiment

Stadiums vision är att “aktivera världen” och att ha ett heltäckande sortiment är mycket viktigt: butikerna har ett sortiment på 20 000 artikelnummer – online är sortimentet uppåt 100 000 artiklar. Dessutom vill man kunna leverera snabbt.

– Vi insåg rätt snabbt att det här kommer aldrig fungera i den manuella lösning vi har idag: vi har bara gångar, hyllor, vagnar och människor som springer omkring – det enda sättet vi har idag att få ut mer varor är att sätta in mer människor – den här lösningen skalar inte alls – den var inte skapad för vad den faktiskt klarar av nu.

– Jag är jättestolt över alla som jobbar med det här. Att vi ens klarade Black Friday, Black Week, Cyber Monday och julhandeln i den manuella lösning vi har nu är en enorm bedrift.

Separat automatiserat e-handelslager.

Från början hade Stadium avtalat med Postnord TPL om en ny, manuell, enskild lösning för e-handeln. Men när e-handelvolymerna satte fart uppåt vände man på en femöring och nu bygger Postnord en skyttellösning, signerad SSI Schäfer, där 102 robotar plockar varor för att sätta samman kundordrar som manuella plockare sedan paketerar åt e-handelskunder. Lösningen går live i höst.

– Att bygga den är ett smärre problem – det är all IT som ska fungera tillsammans med automationen som är utmaningen.

Lyckas man kommer man kunna nå en helt annan effektivitet i e-handelslogistiken.

– Går ni in och handlar före klockan 15.00 ska ni få paketet nästa dag.

En baksida av e-handelstillväxten – som också driver kostnader – är returerna. Det är dubbelt så dyrt att hantera en returnerad vara, jämfört med nya. Att få ned dessa till ett minimum är en stor utmaning för Stadium och branschen i övrigt, menar Daniel Johansson.

– Jag ser returer som ett misslyckat köp, och jag skulle vilja att vi med digital hjälp blev ännu bättre på att hjälpa kunden hitta rätt storlek eller plagg. Det driver så mycket kostnader och miljöpåverkan, säger Daniel Johansson.

Ny roll för butiker

De varor i e-handelssortimentet som även finns i butikssortimentet, kommer levereras till det nya e-handelslagret från centrallagret. Men Daniel Johansson tror att det bara är en tidsfråga innan e-handelsvolymerna är så stora att varorna kan levereras direkt till e-handelslagret.

– Jag är helt övertygad om att inom några år har vi helt egna containers som går till det här lagret.

Att tillväxten sker inom e-handeln och inte inom butikssegmentet får många att spå en omfattande butiksdöd – som vi redan sett en försmak av i Sverige, med 6 000 igenklappade butiker 2011–2018. Daniel Johansson tror dock inte att hans nya roll som “lead singer” kommer att innebära slutet för Stadiums butiker.

– Jag tror att den fysiska butiken finns om tio år men den kommer se annorlunda ut: ha ett annat utbud med second hand, reparation, uthyrning mm.

Av Klara Eriksson