Truckförsäljningen tar fart på nätet

Truckbranschen håller på att digitaliseras, numera kan man handla sin ledstaplare fraktfritt på nätet. Foto: Jungheinrich.

Truckjätten Jungheinrichs e-handelskoncept Profishop har kommit till Sverige, och konceptet gör succé både bland nya och befintliga kunder.  – Satsningen har gått över förväntan, säger Patric Göransson på Jungheinrich.  Utvecklingen är ett led i förändrade köpbeteenden – även inom materialhantering.

Ingen bransch eller affärsmodell  går säker i digitaliseringens tid. E-handelns transparens och smidighet tvingar även de mest traditionella branscher in i ledet. Truckbranschens jättar har traditionellt fokuserat på att ha en stor säljarkår och ett nätverk av återförsäljare, med fokus främst på storkunder. Men nu förändrar även materialhanterarna sitt angreppsätt – med syfte att bredda kundkretsen och öka räckvidden.

Ett stort steg är Jungheinrich som nyligen lanserat en webbshop för truckar i Sverige. Konceptet, som funnits ända sedan 2006 på hemmamarknaden Tyskland går under namnet Profishop, och var från början en postorderkatalog, som på senare år digitaliserats alltmer.

Den svenska sajten drog igång i maj men sidan lanserades officiellt den första september i år.

– Satsningen har gått över förväntan, sedan september har Jungheinrich fått ett 50-tal nya kunder i Sverige, säger Patric Göransson reservdelsansvarig på Jungheinrich Sverige och ansvarig för Profishop.

För tillfället säljer sajten mest bastruckar som kan hanteras utan truckkörkort. Framförallt säljs ledstaplare, både egna modeller och lite enklare varianter från

varumärket Ameise. Webbshopen hade initialt 5 000 produkter, men utbudet växer snabbt och målet är att ha 10 000 artiklar i sortimentet vid årsskiftet 2017-2018.

– Snart kommer hela katalogen med 36 000 artiklar att finnas tillgänglig även på den svenska sajten, tror Patric Göransson.

– Det här kommer att växa. Utvecklingen har bara börjat, säger Patric Göransson. Foto: Hilda Hultén.

Allt säljs med fri frakt i sann tysk e-handelsanda och i sortimentet finns allt från askkoppar till golvmattor. Och det är inte bara truckar som säljer bra, en av storsäljarna är en industridammsugare.

– Vi har Google-optimerat sidan och låg tydligen bra till på någon prisjämförelsesajt. Plötsligt hade vi sålt tio dammsugare.

Tanken med satsningen är att bredda kundkretsen till mindre kunder som kanske bara behöver en enstaka truck, något som är svårt med en fysisk säljkår.

– Kunderna behöver ingen säljare för att köpa en bastruck. Det effektiviserar försäljningsprocessen för oss och innebär att vi kan bredda oss mot mindre kunder. Men kundbeteendena har förändrats och det är inte bara småkunder som lockas av konceptet.

– Flera av våra befintliga storkunder går också in och handlar på sajten. En annan fördel är att truckförarna själva kan gå in på sajten och själva bestämma vilken truck de vill ha.

– Det blir en demokratisering av inköpet, en funktion som annars centraliseras alltmer. Än så länge är Jungheinrich ganska ensamma på nätet med det breda sortimentet, konkurrenten Toyota har ett par hundra produkter, fast uteslutande truckar, till försäljning i sin webbshop.

– Det här kommer att växa. Utvecklingen har bara börjat, säger Patric Göransson.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nr 7-8 2017 


Läs mer