Rekord för julhandeln på nätet

december 28, 2017 E-handel , Logistik
Rekord för julhandeln på nätet

E-julhandeln slog rekord i år igen. Foto: Postnord.

Fram till den 20 december köpte svenskarna julklappar för över 18 miljarder kronor, varav 35 procent av inköpen skedde via internet. Det innebär att svenskarna i år e-handlat julklappar för 6,2 miljarder kronor, enligt en undersökning från PostNord.

När undersökningen genomfördes den 18-20 december tänkte man e-handla julklappar för ytterligare 1 miljard kronor. Det skulle innebära att klapparna på nätet totalt landar på över 7 miljarder kronor.

E-handeln slår alla rekord i år och enligt undersökningen har vi shoppat för 11 procent mer i år än i fjol på nätet. 50 procent av svenskarna har e-handlat julklappar hittills i år. Mest handlar 30-49-åringarna, där två av tre i åldersspannet köpt minst en julklapp på nätet. Postnords paketvolymer har ökat med cirka 25 procent under julhandelsperioden jämfört med i fjol.

– Julhandeln på nätet fortsätter att öka, vi e-handlar julklappar i vart och vartannat hem. Och under julhandeln får drivkrafter som bekvämligheten allt större fokus, vilket driver på ökningen. Däremot är de här dagarna innan julafton superviktiga för de fysiska butikerna, där vi handlar in i det sista, vilket gör att den totala julhandeln kommer att öka ytterligare, kommenterar Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

E-handelns smidighet bekräftas också av undersökningen. 86 procent av e-handelskonsumenterna är nöjda med sin senaste e-handelsleverans, oavsett om den skett via utlämningsställen, av brevbäraren eller med någon annan form av hemleverans. Väntetiderna på att få ut sina paket på ett utlämningsställe har i genomsnitt varit mindre än fem minuter.

– Det har varit högt tryck på våra terminaler, hos ombuden och ute hos både chaufförer och brevbärare nu under julhandeln. Jag tycker att vi har hanterat det väldigt bra, trots att antalet paket långt överskred både våra och e-handlarnas prognoser. Vi hade aldrig kunnat drömma om sådana paketvolymer, men har jobbat stenhårt på att få ut alla julklappar till alla hem. Det är en intensiv period, men fruktansvärd rolig, kommenterar Carin Blom.

Fakta från undersökningen

  • Svenska folket har fram till och med den 20 december handlat julklappar för 18 miljarder kronor. Det är cirka två miljarder mer än 2016, då svenskarna vid samma tidpunkt handlat julklappar för knappt 16 miljarder kronor.
  • Fram till och med den 20 december i år har svenskarna e-handlat julklappar för 6,2 miljarder kronor en ökning om 11 procent. 2016 e-handlade svenskarna julklappar för 5,6 miljarder kronor.
  • Varannan svensk (50 procent) har e-handlat julklappar i år .
  • E-handelns andel av den totala julhandeln ligger på 35 procent 2017.
  • De julklappar som flest svenskar har handlat i år är 1. Kläder/skor, 2. Böcker/media, 3. Leksaker/barnprodukter, 4. Hemelektronik, 5. Skönhet/hälsa.
  • Bland e-handlade julklappar dominerar 1. Böcker/media, 2. Kläder/skor, 3. Leksaker/barnprodukter, 4. Hemelektronik, 5. Möbler/heminredning.
  • Nio av tio konsumenter (86 procent) är nöjda med hur deras senaste e-handlade julklapp levererades. Tre procent är missnöjda.
  • För de som hämtade sin senaste e-handlade vara på ett utlämningsställe var den genomsnittliga väntetiden fem minuter.

Dessutom har brevbärarna i år har delat ut 20,5 miljoner julkort runt om i Sverige. Trots flera digitala alternativ är traditionen med fysiska julkort fortsatt stark; 74 procent av svenskarna föredrar att få sina julkort i postlådan och 6 av 10 sa innan jul att de tänkte skicka julhälsningarna med post. 
– Den personliga julhälsningen i postlådan fortsätter att hålla sin starka ställning bland svenskarna. Det är roligt att se att också den yngre generationen uppskattar kraften i den fysiska hälsningen. Även i åldersgruppen 20-29 år föredrar de flesta att skicka julkort via posten framför digitala alternativ, kommenterar Anders Holm, chef för Postnord Sverige.

Trots att julkortet fortsatt är populärt minskar volymerna varje år, och jämfört med 2016 skickades 9 procent färre julkort.


Läs mer