Stor oro inför e-handelsjulen

november 2, 2018 E-handel , Logistik
Stor oro inför e-handelsjulen

– Jag måste säga att jag är orolig för den kommande julen, jag var med och hanterade den förra så jag vet, säger Pär Ljungberg. Foto Svensk Handel.

Paketvolymerna för årets julhandel på nätet förväntas öka med 25 procent mot förra året, och  Postnord rustar med ökad kapacitet. Men oron är stor för hur särskilt ombudsnätet ska ska klara paketstormen.

Ur Intelligent Logistik nummer 6 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Den nordiska e-handelskonsumtionen ökade med 11 procent under första halvåret 2018, enligt Postnords rapport E-handeln i Norden, och inför årets julhandel förväntas paketvolymerna fördubblas mot normalt.

– År 2017 skedde ett enormt skifte inom e-handeln i och med att i princip all tillväxt inom detaljhandeln fanns på nätet, säger Per Ljungberg, vd för Svensk digital handel, tidigare kommunikationschef på Postnord Sverige, när han talade om näthandelns snabba framväxt i Eskilstuna i oktober.

Bara mot förra årets julhandel väntas volymerna öka med hela 25 %.

– Jag måste säga att jag är orolig för den kommande julen, jag var med och hanterade den förra så jag vet. Ombudsnätet är fullt, det klarar inte av mer, säger Per Ljungberg

E-handelns stadiga tillväxt ger enorma effekter under månaden före jul – förra året exploderade volymerna från Black Friday i slutet av november och framåt – med försenade leveranser och paketberg hos ombuden som följd.

Postnord har en plan

I oktober presenterade Postnord sin plan för att klara den kommande julruschen. I förstärkningsåtgärderna ingår bland annat fler tillfälliga utlämningsställen, utökade öppettider, extra transportkapacitet och hemleveranser på lördagar. Bolaget tipsar även om vad företagskunderna själva kan göra för att säkra smidiga leveranser med företaget: emballera ordentligt och framförallt: kommunicera.

– Om du beslutar att ha helgöppet och informerar oss om detta så behöver vi inte alltid vänta ända till måndagen med att hämta varorna, säger Magnus Bennich, ansvarig för jullogistiken på Postnord.

– Det gynnar både din egen verksamhet, eftersom du slipper hålla lika stort lager, och Postnord som får ett tidigare inflöde som är lättare att planera för.

Under året har Postnord också förstärkt sin terminalstruktur med två nya terminaler i Örebro och Växjö och en i Danmark.

– Den danska terminalen avlastar Malmö som hittills tagit emot all import, säger Magnus Bennich.

Oro för kaos

För att bekosta julkalaset har bolaget infört ett kapacitetstillägg på fyra kronor per kolli under hela julhandeln, vilket inte uppskattas av de redan marginalpressade och ofta olönsamma e-handlarna. Och många i branschen, både ombud och e-handlare, tvivlar på att Postnords åtgärder kommer räcka.

– Alla åtgärder är såklart till det bättre och kan underlätta en del, men det här kommer inte att göra någon skillnad. Problemen är mycket större än så, säger P-O Ohlsson som driver Ica Maxi Oskarshamn, till tidningen Market.

Av Klara Eriksson

Ur Intelligent Logistik nummer 6 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!