Packoplock snabbväxare i Norrköping

oktober 27, 2014 E-handel , Ekonomi , Lager , Logistik

I förra veckan blev emballageföretaget Packoplock utsett till Gasellföretag av Dagens Industri för att det växt så fort. Det baseras på siffror från 2013. Sedan dess har tillväxten formligen exploderat.

2013 sålde Packoplock transport- och logistikemballage till företag och butiker för 50 miljoner kronor och hade 13 anställda. I dag har företaget 40 anställda och en omsättning på 92 miljoner och prognosen fram till nästa sommar är 125 miljoner kronor.

– När man startar ett företag måste man vara beredd på en hel del motgångar. Men det här har hela tiden gått bättre än vi trott, säger Mikael Holmberg vd, till Affärsliv.com.

Packoplock är ett e-handels- och postorderföretag som säljer till små företag. I lagret på Röda Stugans Gata i Norrköping finns 5 500 artiklar, och det är en viktig anledning till framgången. Bara presentpapper har man 500 olika sorter av.

– Vi är välsorterade, har justa priser och god service, säger Mikael Holmberg. Även om det kostar mycket tror vi att vi bara kan växa om vi har nöjda kunder.

Förra året flyttade företaget sitt lager, köpte tre företag, gjorde om företagets hela it-system och klarade ändå av att göra en liten vinst.

– Men vi måste tjäna mer pengar i fortsättningen för att orka växa så här. Ju större vi blir ju mer kapital binder vi upp i verksamheten.

Även i Finland, där ekonomin gått ner med 5-10 procent i år, växer Packoplock. Dotterföretaget där har ökat sin omsättning med 40 procent.

Mikael Holmberg har varit med om en rakettillväxt en gång förut. 1999 var han med om att starta Kontorslagret.com som han drev tillsammans med Jonas Jalvér och Anders Harting. Bolaget såldes till Staples 2003. När Mikael slutade 2005 hade man en omsättning på 200 miljoner.

– Men nu har jag sålt en gång och jag gör inte om det. Det kliar för mycket i fingrarna och det är alldeles för kul att bygga upp och driva företag för att man ska göra sig av med det.

Mikael Holmberg räknar med att framgången för Packoplock beror på att man har ett välsorterat centrallager, fokus på webbförsäljning och en inriktning mot mindre företag och grupper som annars lätt glöms bort av stora koncerner.


Läs mer