Prologis bygger 26 000 kvm lager i Ljungby

I början av december drar bygget igång av ett nytt 26 000 kvm stort, e-handelslager i Ljungby. Det är Prologis som bygger på uppdrag av Strålfors som ska sköta lagerdriften. Hyresgäst är CDON som nu samlar sin nordiska lagerverksamhet i Ljungby.

I september blev det klart att e-handelsjätten CDON samlar sin nordiska lagerverksamhet i Ljungby. Idag har bolaget 11 lager i Norden, varav ett hos Strålfors i Ljungby. På sikt ska de flesta lagren avvecklas och verksamheten flyttas till Ljungby.

– Vi har gått från att bara sälja cd-skivor till att bli ett fullsortimentsvaruhus på nätet. Lagerverksamheten har varit uppdelad med hemelektronik på ett ställe, böcker på ett annat o s v.
– Vi stod inför att skaffa ännu fler produktsegment och kände att vi behövde förenkla och samordna lagerverksamheten, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsansvarig på CDON.

Inflyttning till sommaren
Centrallagret, som blir totalt 26 245 kvm, byggs intill E4an i Karlsro industriområde. Inflyttning planeras redan under andra kvartalet 2015, en väldigt snabb process.
– Vi har haft en tomt avsatt och förberett länge för den här etableringen. Sen har vi en jättebra kommun som varit hjälpsamma med bygglov och etableringshjälp, säger Strålfors vd Per Samuelsson.
CDON kallar bygget för “Etapp1. Det finns även optionsmark för att bygga ytterligare 40 000 kvm lager i anslutning till det nya centrallagret. Men om det innebär att det kan bli ytterligare satningar i Ljungby är inte beslutat.
– Det är inte något sådant bestämt men det är ett jätteuppdrag vi fått och om vi sköter det bra så finns det självklart mycket mer vi kan göra för CDON här i Ljungby.
– CDON fungerar ju också som marknadsplats för andra e-handlare, så självklart kan det få spinn-off-effekter så att fler etablerar sig här, berättar Strålfors vd Per Samuelson.

“Kommande logistikläge”
För bygget står Prologis som ska äga fastigheten med Strålfors som hyresgäst.
– Ljungby är en traditionell industriort, men läget mellan Jönköping och Helsingborg är väldigt intressant för logistiketableringar. Jag tror på Ljungby som ett kommande logistikläge, säger Allan Lavén, Nordenchef på Prologis.
– När det byggs en stor, modern logistikanläggning får andra bekräftelse på att läget är bra. En annan fördel är att det finns tillgänlig mark, ett stort problem i t ex Stockholm och Göteborg.
Prologis äger flera logistikfastigheter i Sverige med fokus på Göteborg, men även i Jönköping, där ca 40 procent av beståndet finns.
– Jönköping som etableringsort är mättat, där finns redan mellan 1 och 1,5 miljoner kvm logistikyta, och många avtal är under omförhandling. Vi är själva överviktade i Jönköping. För oss känns det bra med en etablering söderut i Sverige.

Av Hilda Hultén

Läs mer:
100 nya jobb när CDON bygger lager i Ljungby


Läs mer