Postnord i avtal med Wish – avgiften försvinner

juni 15, 2018 E-handel , Logistik , Miljö/CSR , Transport
Postnord i avtal med Wish – avgiften försvinner

Paketflödet in till Postnords Arlandaterminal med krimskrams från Kina sinade rejält under våren när momsavgiften infördes. Nu lär flödet komma igång igen. Foto Hilda Hultén

Det omtalade avtalet mellan Postnord och Wish är nu klart. Det innebär att shoppingsugna konsumenter som handlar från den amerikansk-kinesiska sajten kan betala momsen direkt vid köpet – och slipper avgiften på 75 kronor per paket som infördes 1 mars. 

Igår kom glädjebeskedet för att nätshoppande svenskar –  Postnord har slutit ett avtal med e-handelssajten Wish som innebär att momsen betalas direkt vid köpet. Det innebär att de som handlar prylar från Wish slipper den hanteringsavgift på 75 kronor per försändelse som Postnord införde den 1 mars i år.

Näthandeln från Kina har de senaste åren exploderat genom sajter som Wish och Alibaba, och under hösten 2017 kom i snitt 160 000 paket om dagen till Postnords paketterminal i Arlanda. När Intelligent Logistik besökte terminalen i april var det dock betydligt lugnare, då hade volymerna minskat till knappt 20 000 paket om dagen, främst på grund av den hanteringsavgift som infördes den 1 mars i samband med att Postnord tvingades börja ta ut moms från första kronan på alla försändelser.

Men nu är problemet kringgått, åtminstone med sajten Wish: från och med den 14 juni tas ingen avgift ut, eftersom Wish själva sköter momsbetalningen direkt vid köpet.

– Vi är glada över att vi har funnit en lösning på det här, säger Håvard Stjernen, Nordenansvarig på Wish till sajten Breakit.

Norden är en viktig marknad för Wish,  eftersom den här typen av e-handel utvecklats väldigt fort här jämfört med många andra länder. Totalt har Wish 500 miljoner användare över hela världen och den globala omsättningen låg på över 8 miljarder dollar 2017, enligt Breakit.

Wish affärsmodell går ut på att kapa mellanhänder, produkterna skickas direkt från tillverkare i främst Asien i små paket till konsumenterna. Att logistiken –  där i princip allt flygs in som så kallad “belly freight” i passagerarflygplan, med betydligt högre miljöpåverkan än klassisk sjöfrakt – tycks inte bekymra de annars relativt miljömedvetna svenska konsumenterna. Inte heller att produkterna som säljs kommer från marknader med helt andra regler än Sverige, och därför kan och får innehålla miljö- och hälsofarliga ämnen.

Det som främst lockar är det låga priset och oändliga utbudet. Efter torsdagens besked väntas paketvolymerna återigen öka kraftigt i Arlanda.

Av Hilda Hultén

Läs reportaget från Postnord i Arlanda i här. 

 

 

 


Läs mer