Lugn i paketstormen

Lugn i paketstormen

Sedan 1 mars skeppas alla småprylar som ska momsregistreras till ett nytt lager i Örebro – hanteringen fick inte plats i Arlanda.

På Postnords terminal i Arlanda råder nu lugn, efter att moms från första kronan började gälla 1 mars. Antalet paket har sinat från 160 000 om dagen i december till 20 000.

– Jag blev chockad när jag insåg hur mycket krimskrams folk beställer från Kina, säger Postnords terminalchef Peter Hesslin.

  

I september kom Peter Hesslin till Postnord efter många år på DHL Freight och blev som ny terminalchef ansvarig för Postnords mest kaotiska och snabbväxande verksamhet – Kinapaketen.

– Jag visste att paketvolymerna från Kina växte men blev chockad över hur mycket små prylar och krimskrams folk faktiskt beställer från Kina.

Vi träffas på Postnords Arlandaterminal där Peter Hesslin visar runt i verksamheten med terminalens produktionschef Marika Florheden, som jobbat på Arlanda i 16 år.

– För tio år sedan fick vi in 3 000 paket per dag. Det tyckte vi var mycket då, säger Marika Florheden.

– För tio år sedan fick vi in 3 000 paket per dag. Det tyckte vi var mycket då, säger Marika Florheden.

Men sedan shoppingsajter som Wish och Alibaba tagit mark exploderade paketvolymerna.

– De senaste två åren har paketflödet vuxit okontrollerat. Tidigare kunde det vara lugnare vissa perioder, till exempel runt det kinesiska nyåret. Men förra året var det aldrig lugnt, det bara öste in.

Under hösten 2017 kom det i snitt 160 000 paket om dagen till Arlanda.

– Det är nästan uteslutande små paket med krimskrams: lösnaglar, leksaker, laddare, mobilskal. Det här handlar om luststyrd handel, inte om saker som folk faktiskt behöver. Folk handlar prylar på Wish när de har tråkigt bara för att det är så billigt. En del minns inte ens vad de köpt, säger Peter Hesslin.

Produkter som köps via Wish skickas direkt från tillverkaren till konsument. Allt (det mesta) flygs in i som så kallad bellyfreight, i lasten på passagerarplan.

– Det är sällan direktflyg, det kan flygas hit och dit via Afrika, Indien och flygplatser på kontinenten, där det finns plats i lasten, säger Peter Hesslin.

 

Moms från första kronan

Fram till den 1 mars var praxis att ta ut moms från ett varuvärde över 22 euro (20 EURO).

I vagnar på terminalen ligger drivor med små försändeser med leksaker, prylar, kläder och elektronik.

Av de 160 000 paket som kom varje dag i fjol hanterades då ca 1 500 som moms- och tullvaror, en fullt hanterbar mängd.

Men efter att media ställt frågan om staten verkligen borde låta 160 000 paket om dagen slippa moms till finansminister Magdalena Andersson, blev läget annorlunda.

Regeringen satte press på Tullverket, som i sin tur skyllde problemet på Postnord. Med medias blåslampa i baken blev det sedan bråttom: Tullverket ändrade direktiven och gav Postnord 3,5 veckor på sig att sätta upp en momslösning för Kinapaketen.

– Hade vi kunnat få längre tid att implementera det här så skulle naturligtvis ha begärt det, men frågan blev politisk. Både Regeringen och Tullverket var pressade på och lade på oss att lösa problemet.

 

“Här var det fullt både ute och inne, det går knappt att föreställa sig att det är samma terminal”, säger Peter Hesslin.

Manuell hantering

Lösningen blev att anställa 500 personer, skaffa ett till 5 000 kvm stort lager i Örebro, upphandla en betallösning och sätta upp IT-stöd för hanteringen. Var försändelse som kommer in fotas och produkt- och kunduppgifter skrivs in manuellt i systemet. Därefter skickas en avisering till kunden om att paketet har kommit och vad kunden ska betala, dvs 75 kronor i hanteringsavgift plus moms, som i snitt varit 14 kronor. När kunden betalt skickas en EDI-fil till Tullverket som godkänner att Postnord skickar ut paketet.

Men kundstormen på sociala medier visar att allt inte gått så smidigt som man hade  önskat.

– Vi hann inte testa några lösningar i förväg, allt fick byggas och testas direkt live. Det har blivit en del fel och barnsjukdomar som lett till förseningar.

På Postnords Arlandaterminal jobbar 200 anställda med ca 35 nationaliteter. “Det enda vi saknar är väl någon från Kina, säger Marika Florheden.

Den stora mängden har ställt till med problem, men det mesta är löst nu, menar Peter Hesslin.

– Konkurrenterna sa att det var omöjligt, att vi aldrig skulle lyckas med det här. Och lösningen är från stenåldern rent tekniskt: extremt manuell och ineffektiv. Men den fungerar, och det är jag stolt över, säger Peter Hesslin som menar att Postnord fått en hel del obefogad och onyanserad kritik.

– Man glömmer att vi hanterar 8 miljoner brev och 450 000 paket om dagen och att det mesta faktiskt fungerar som det ska. Men med 20 000 anställda blir det fel ibland. Internt är det frustrerande – hårdast drabbas våra chaufförer och brevbärare som möter kundernas frustration och klagomål. De har det tungt.

 

Tillfälligt minskade flöden

Mycket har hänt sedan momssystemet infördes 1 mars. Redan i januari hade antalet paket sjunkit till 100 000 om dagen. I februari kom 70 000 paket om dagen och i april 20 000. Något slut på paketströmmen tror  dock Postnord inte på.

– Det är bra att så många konsumenter tagit sitt ansvar och betalat för sina paket, säger Peter Hesslin.

– Så snart Wish och andra aktörer inför momsbetalning direkt via appen så kommer antalet försändelser öka igen. Det kommer troligtvis ske ganska snart, jag gissar att det är fullt här igen inom några veckor

På den 5 000 kvm stora terminalen i Örebro jobbar 180 personer och dit skickas alla paket som nu ska förtullas. Omkring en miljon betalda försändelser fram till i slutet av april ger ca 14 miljoner i momsintäkter till staten. Ytterligare drygt 400 000 paket har inte hämtats ut.

– Det är bra att så många konsumenter tagit sitt ansvar och betalat för sina paket. Det som inte hämtas får flygas tillbaka till Kina där det troligtvis hamnar på en soptipp.

Text och foto: Hilda Hultén

Artikel ur Intelligent Logistik nummer 3 2018.

 

Paketen innehåller allt möjligt; glidmedel, navelringar, hårspännen, klistermärken, klockor och solglasögon.

FAKTA: 20 gånger dyrare för miljön

En transportkalkylator från Network for Transport Measures (NTM) som jämför transportslag visar att en vara som väger 100 gram som flygs från Shanghai till Stockholm släpper ut 488 gram växthusgaser, men 23 gram om den transporteras med med fartyg. Miljöpåverkan för den här typen av e-handel från Kina är alltså ca 20 gånger så stor som för tradionell handel. Ett mobilskal köpt på Wish orsakar t ex ett kilo koldioxidutsläpp, enligt Postnords uppskattningar.


Läs mer