Ocado vill sälja e-mat i Sverige

Ocado vill sälja e-mat i Sverige

Näthandeln ökar. Fortfarande är det dock inte så vanligt att köpa mat på nätet i Sverige. “Men det kommer”, lovar Sverker Lindbo, affärsutvecklingschef på världsledande e-matjätten Ocado i London.

– Maten blir fräschare och merkostnaden är obefintlig, säger Sverker Lindbo om nätmaten. Foto Lena Sonne.

I Storbritannien tar lågprisaktören Ocado,som bara säljer mat på nätet, nya marknadsandelar från de större matjättarna Tesco och Sainsbury.

– Att vi kan konkurrera beror på IT, effektiv logistik och förstås människor. Egentligen är vi ett teknologibolag, säger Sverker Lindbo som arbetat på Ocado i tio år som affärsutvecklingschef.

Flyttar hem till Sverige

Inom något år planerar han att flytta hem till Stockholm och bygga upp liknade verksamhet i Sverige.

5 % av all mat köps på nätet i UK. Ocado är störst i världen på e-mat och har inga butiker utan ett, snart två, hårt automatiserade lager där man packar i kundbackar. I England ligger centrallagret eller matfabriken i Hatfield strax utanför London.

– 95 % får leverans nästa dag. Här hanteras 38 000 ordrar per dag för 2 miljoner produkter. Vi kör allt med egen personal.

I London är Ocados marknadsandel 3 %. Nu satsar man på en ny anläggning nära Birmingham.

– Walmart och Tesco har inte automatiserade lager för sin e-handel utan kör stora vagnar inne i sin supermarket. Det kan bli trångt när det är mycket folk i butiken.

– Istället för på mark och byggnader lägger vi pengarna på teknik. Vi har lönsamhet och konkurrerar med de största matjättarna som t ex Tesco som förra året gjorde en felsatsning och fick skriva av 9 miljarder för att man köpt ett butikscentra och hade 10 miljarder i förluster bara i USA. Nu har Tesco valt att inte äga egna stora hus.

Något dyrare matpriser

– En allmän trend är att butiker har fallande försäljning och fler handlar på nätet.

– Vi försöker få ner priser. Men fortfarande är det 1-2 % dyrare att köpa mat på nätet, vilket man dock sparar genom att slippa åka till butiken, säger Sverker Lindbo som har fler argument för e-mat.

– Maten blir fräschare och merkostnaden är obefintlig.

Om man hämtar själv vid en obemannad matautomat, click & collect, får man 5 % rabatt. I Frankrike har det blivit så populärt att e-maten på kort tid lyckat få 3 % av marknaden.

– Idag har vi inte bara mat utan också andra varor. Men vi säljer inte det som går ner i brevinkastet.

Av Lena Sonne