Idag noteras Tribona

maj 21, 2013 Fastigheter , Lager , Logistik

Logistikfastighetsaktören Tribona inleder sin karriär på Stockholmsbörsen den 21 maj, efter att ha lämnat Oslobörsen. Nu vill bolaget nära dubbla omsättningen på 1-3 år.

På tisdagen gör fastighetsbolaget Tribona debut på Stockholmsbörsens Midcap-lista. Det är första gången en nytt bolag kommer i på Stockholmsbörsen sedan Concentric noterades i juni 2011, undantaget listbyten.

Bolaget var tidigare noterat på Oslobörsen under namnet NLP, Northern Logistic Property. Men med hela beståndet av lager- och logistikfastigheter beläget i Sverige (undantaget en som ligger i Danmark) och huvudkontor i Lund har dock över tid beslutet växt fram att flytta noteringen till bolagets hemmamarknad istället.

Större fastighetsintresse i Sverige

Intresset för fastighetsaktier är lägre i Oslo än i Stockholm och med sin utländska profil har Tribona-aktien i Oslo dessutom kommit att handlas med en rejäl rabatt mot substansen, något som vd Peter Strand nu hoppas kommer att förändras.

– Det är trots allt inte så vanligt att svenska fastighetsbolag handlas med rabatt och vi har så klart en förhoppning om att en ökad likviditet och omsättning i aktien kommer att minska den även i Tribona, säger han till placera.nu.

Intresset för bolaget har redan ökat och förutom ett antal nya intitutionella ägare har även fastighetsbolaget Klövern seglat upp som ny huvudägare i Tribona. Klövern, med vd och huvudägare Rutger Arnhult i spetsen, äger i dagsläget 17,2 procent av aktierna i Tribona och avser att ta plats i styrelsen.

Klövern är sedan tidigare huvudägare i logistikfastighetsaktören Corem Property, så spekulationerna om en strukturaffär är redan igång.

Tribona har ambitionen att öka fastighetsbeståndet från dagens värde på 6,3 miljarder SEK till 10-12 miljarder under de kommande 1-3 åren.

Lättare att finasiera

I och med att fastighetssektorn är större i Sverige och intresset för Tribona kan väntas vara betydligt större här än i Oslo blir det också lättare för bolaget att använda sig av alternativ till bankfinansiering för sin fortsatta tillväxt.

– Preferensaktier och obligationer är alternativ som blir tillgängliga för oss när introduktionen väl kommit på plats och det är något som vi tittar på, säger Peter Strand.

Kassaflödet är en viktig faktor för tillväxtmöjligheterna. Tribona har förbättrat den interna effektiviteten och ökat uthyrningsgraden i fastighetsbeståndet. I fjol ökade förvaltningsresultatet med 36 %, bl a tack vare ökade hyresintäkter och lägre underhålls- och fastighetsrelaterade kostnader.

Kan bygga nytt

Vid sidan om förvärvsdriven tillväxt så har Tribona även en viss projektverksamhet. För att starta ett nybyggnadsprojekt krävs dock en kund som är villig att teckna ett långt hyreskontrakt och den viljan dämpades mot slutet av förra året.

– Det tar lite längre tid i nuvarande marknad, men vi tittar på ett antal möjliga projekt. Det är ett bra sätt att skapa långsiktiga relationer med kunder, säger Peter Strand.

Ica största hyresgästen

Tribonas överläset största kund idag är Ica som hyr drygt hälften av bolagets totala 734 000 kvadratmeter. 

– Efter hand som vi ökar vårt bestånd så kommer Icas andel av totalen att minska, konstaterar Peter Strand.


Läs mer