Norrlänningar flitigaste e-handlarna

mars 17, 2014 E-handel , Ekonomi , Logistik

Malmöborna handlar minst och norrlänningarna är flitigast med att handla på nätet. I Storuman handlar medelinvånaren 12 paket om året. Malmöbon är sist på listan med 5,9 paket per person och år. Totalt ökade e-handeln med sjutton procent i fjol till en omsättning på 37 miljarder kronor.

2013 var det starkaste tillväxtåret för den svenska näthandeln sedan 2007. Fler och fler gav sig in i e-handeln, både butiker och konsumenter.

De 25 flitigaste näthandelskommunerna ligger nästan alla i glesbygd och en flertalet ligger i Norrlands inland. Malmöborna och göteborgarna är minst flitiga att handla på nätet med 5,9 paket var, Stockholmarna handlar något mer.
Det visar e-barometern för 2013 från HUI Research, Svensk digital handel och Postnord. Barometern bygger på en enkät bland företag och konsumenter.
Den rekordstora omsättningsökningen beror bland annat på att fler traditionella butikskedjor gett sig in i e-handeln.

– Vi tror också att vi får se fler traditionella nätbutiker som öppnar fysiska affärer. Hittills är det enbart Bubbleroom, som startade på nätet för tio år sedan, som har gjort det. Men de får säkert efterföljare i år, säger Jonas Ogvall, vd Svensk digital handel i en kommentar.
Det kallas för omni-channel – när företagen lyckas kombinera de digitala kanalerna med de fysiska butikerna. Det vill säga nätets lättillgänglighet och plats för kundinformation med butikens fördelar där kunderna kan känna på och prova varan.

Modekedjan MQ har tagit ett steg på den vägen genom att kunderna till exempel kan söka på en tröja i en mobil enhet i butiken, lägga en beställning och hämta varan i samma butik – eller få den hemskickad.

Även om både konsumenter och företag prioriterar nätets sökmotorer i sin jakt på varor eller kunder visar e-barometern också att 39 procent av konsumenterna menar att ett besök i en fysisk butik är ett viktigt sätt att hitta rätt inför ett köp på nätet. Allra viktigast är den egna researchen på nätet följt av jämförelsesajter, vänner och bekantas råd som är lika viktiga som ett eget besök i en fysisk butik.

Nästan var tredje klädköpare på nätet har först varit inne i en butik, 22 procent av hemelektronikkonsumenterna och 18 procent av skoköparna. De som e-handlar data- och tv-spel har däremot ett litet behov av att först titta i en butik.
Svensk digital handel för diskussioner med logistikföretagen om att de ska köra ut varor även på lördagar.


Läs mer