Den sjätte mars på Berns i Stockholm ägde Logistikläget 2020 år rum med ett 100-tal deltagande, åtta utställare och ett helt program med spännande talare som gav oss en uppdaterad bild av logistikläget i Sverige och globalt.
Inledde gjorde Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank, som gav en ljusare bild av det makroekonomiska läget än på länge – i och med att handelskriget mellan Kina och USA verkar ha gått in en lugnare fas, vi vet vad som sker med Brexit, och att centralbankerna reagerat på korrekt sett, kan vi i Sverige se fram emot en långsam konjunkturförsämring, men inget störtdyk.
Därefter pekade Freddy Jönsson Hanberg på det försämrade säkerhetsläget globalt och på riskerna i försörjningskedjan: som alltid handlar det om kampen om oljan och känsliga punkter i logistiknätverk. Dessutom är de ryska attackerna mot demokratin i form av fake news av olika slag det stora hotet just nu.
Anja Alemdar från Energiföretagen gav en fördjupad bild av kapacitetsbristen i elnätet, och om vad som behöver göras. Hon pekade på åtgärder som snabbare tillståndsprocesser, att företag inte har tillstånd för mer effektuttag än man behöver, och behovet av lokal produktion.
– Är det något tips jag kan ge till er som planerar stora logistikprojekt, så är det att kontakta energibolaget så tidigt som möjligt i processen, och försäkra att kapaciteten finns.
Förmiddagen avslutades med en ett panelsamtal, lett av dagens moderator Rebecka Norberg från Tango, där Christian Fredrixon från Ica Fastigheter, Christoffer Börjesson, fastighetsägarna och Anja Alemdar tillsammans gjorde skarpa analyser av hur framtidens logistik behöver se ut. Börjesson poängterade bland annat behovet av att dela infrastruktur och data för att kunna lösa Last mile-utmaningarna, något han menade att logistikbranschen fortfarande är usla på.
På eftermiddagen avslöjade Intelligent Logistiks chefredaktör Hilda Hultén listan över Sveriges bästa logistiklägen 2020, där särskilt Skåne klättrade. Dessförinnan hade Håkan Lindberg, Postnord TPL, berättat om Varför Skåne klättrar som logistikregion, bland annat pekade han på geografisk central position i norra Europa och att danska företag förlägger logistiken till Sverige.
Lorna Stangeland, logistikdirektör på Atea, som vann Intelligent Logistiks pris Årets logistiketaberling 2019, berättade om sin resa till nytt centrallager i Växjö och deras hållbarhetsarbete. Hon berättade att det för henne först var långt ifrån självklart att lokalisera det nya nordiska centrallagret till Växjö, men att det var tillgång till kompetens som avgjorde. Att arbetskraftstillgång blir allt viktigare för lagerlokalisering var också något som Hilda Hultén poängterade, ett kriterium som också fått ökad vikt i logistiklägesrankingen för 2020.
Rickard Lyko drog ner skratt när han berättade om Lykos tillväxtresa i den lilla orten Vansbro i Dalarna till miljardomsättning. Lyko har haft en del problem med att få till ett nytt, automatiserat centrallager i Vansbro, men nu är det på plats och öppnar i dagarna.
På eftermiddagen talade även Marcus de Minckwitz, analysansvarig på för Logistikfastigheter i EMEA på Savills UK, som påpepkade att lagerbehoven i Europa bara kommer växa de närmaste åren.
Dagen avslutades med en panel om huruvida listan stämmer med verkligheten, där Linda Persson från Bockasjö och New Location poängterade att företagsledningens geografiska lokalisering ofta påverkar beslutet om vart logistiken hamnar, något som inte speglas i listan. Matthias Kettelhoit från Logicenters menade att logistiklägen främst handlar om preferenser, de går inte att jämföra med varandra. Mathias Forsberg från Sigtuna kommun hade inget emot att Stockholm nord inte ligger högre på listan. “Alla vill etablera sig här ändå”.
Stockholm Nord plockade även hem utmärkelsen “Årets Last Mile-läge, som delades ut under dagen. Övriga lägen som uppmärksammades var Helsingborgsregionen som “Årets Tillväxtläge”, Malmöregionen som “Årets Hålbarhetsläge”, Örebroregionen som gjort “Årets Kompetenslyft” och såklart Göteborgsregionen som vann “Sveriges Bästa Logistikläge för 19 gången i ordningen.
Vi ses nästa år igen!