Matsmart börjar sälja fult godis

november 5, 2015 E-handel , Fastigheter , Logistiklägen
Matsmart börjar sälja fult godis
I november började e-handelssajten Matsmart sälja andrahandssorterat, "fult" godis. Foto Matsmart

I november började e-handelssajten Matsmart sälja andrahandssorterat, “fult” godis. Foto Matsmart

Nu börjar Matsmart sälja godis som fått fel form till en bråkdel av priset. I oktober flyttade den snabbväxande e-handlaren, som säljer mat som annars skulle kasseras, lagret till Katrineholm.

Varje vecka passerar 100 ton godis genom Bubs anläggning i Jönköping. De allra flesta godisbitarna blir perfekta, men ibland händer det att vissa kommer ut felskapta. Och kvaliteten i övrigt är det inget fel på.

– En hallonlaktritsskalle som saknar ett öga smakar ju lika gott ändå. Vi köper in godiset och säljer det till våra kunder som kan göra ett klipp. Alla tjänar på det, och samtidigt bidrar vi till att minska matsvinnet, kommenterar Karl Andersson, vd och en av grundarna till Matsmart.

Han menar att en förändrad inställning till vad som ”går att äta” skulle minska mängden varor som slängs rejält.

– Mig veterligen är vi först med det här i Sverige men om några år är det kanske lika naturligt som att bagerierna säljer gårdagens bröd till halva priset. Vi är övertygade om att det finns många som vill rädda en felformad hallonlakritsskalle från att kanske kasseras helt i onödan.

Säljer kasserad mat

Varje år beräknas ca 1 miljon ton fullt ätbar mat kastas som avfall i Sverige. Matsmarts affärsidé är att sälja mat via nätet, som annars skulle kastas.

Det började med att ICA-handlaren Erik Södergren, som drev en ICA-butik i nordvästra Stockholm, blev frustrerad över hur mycket bra matvaror som slängdes på grund av kort bäst före-datum. Han blev till slut bra på att köpa in och sälja sådana varor. Men det blev efter hand svårt att kombinera butikens vanliga varor med det här billigare sortimentet.

– Men Erik såg ändå att det var ett vinnande koncept att minska matsvinnet och erbjuda billiga varor, säger Ulf Skagerström, som tillsammans med Karl Andersson och Erik Södergren grundade företaget Matsmart.se i januari 2014.

– Vi köper in stora volymer av varor med kort bäst före-datum, som är felmärkta eller som bara blivit över hos tillverkare och grossister, som vi kan sälja till starkt rabatterat pris till konsumenter i hela landet.

- Alltfler köper mat på nätet, det ligger i tiden, säger Ulf Skagerström. Foto Matsmart.

– Allt fler börjar köpa mat på nätet, det är en kanal som har kommit för att stanna, säger Ulf Skagerström. Foto Matsmart

 

Allt fler börjar köpa mat på nätet. Det är en kanal som har kommit för att stanna.

Allt fler börjar köpa mat på nätet. Det är en kanal som har kommit för att stanna

Synsätt i tiden

Det är ett synsätt som ligger i tiden, när allt fler funderar över ett onödigt slöseri med resurser.

– I och med att det stora matsvinnet uppmärksammas, bidrar det till att vi växer. Folk blir mer medvetna om vad de köper hem. Vi utbildar ju konsumenter om att bäst före-datum bara är en rekommendation. Det säger sig själv att t ex pasta inte blir dålig bara för att paketet är märkt med ett visst datum.

– Allt fler börjar köpa mat på nätet. Det är en kanal som har kommit för att stanna.

Matsmart ser inte heller att de slåss mot de stor livsmedelshandlarna på nätet , utan ser sig  snarare som ett komplement.

Idag sysselsätter Matsmarts lager i Skogås söder om Stockholm ett tiotal personer på själva lagret förutom de som jobbar med inköp, marknadsföring och ekonomi.

Lagerflytt till Katrineholm i oktober

Matsmart har tidigare haft lager i Länna utanför Stockholm, men med en omsättningsökning på omkring 20 % varje månad blev lagret för litet. I början av oktober flyttade lagerhanteringen till Katrineholm, där Matsmart hyr en del i fastighetsbolaget Catenas nya fastighet i Katrineholms logistikpark.

– Vi har skrivit kontrakt med Catena om att till en början hyra 1 300 kvm och med möjlighet att växa, säger Ulf Skagerström.

För att klara den snabba tillväxten har de tre grundarna tagit in riskkapital. Man undersöker också möjligheten att sprida konceptet till övriga Norden. För distributionen svarar PostNord. 95 procent av kunderna väljer att hämta varorna på PostNords serviceställen. För en sändning upp till 20 kg betalar man 49 kr. Vill man ha matsändningen hem till dörren, kostar frakten 99 kr.

– Vi räknar med att bli lönsamma under 2016.

Och varför valde ni att flytta ut från Stockholm till Katrineholm?

– Vi fick helt enkelt ett bra erbjudande av Catena.

Att Katrineholm har en kombiterminal och tågpendlar till Tyskland var inte avgörande för valet av etableringsort.

– Men vi ser förstås möjligheten att också ta in varor med tåg som en tillgång.

Av Gösta Hultén


Läs mer