E-julhandeln slår rekord – igen

november 3, 2015 E-handel , Logistik
E-julhandeln slår rekord – igen
Julhandeln på nätet väntas åter slå rekord och öka med 5 procent mot förra året. Foto Klarna

Julhandeln på nätet väntas åter slå rekord och öka med 5 procent mot förra året. Foto Klarna

Årets julhandel på nätet väntas slå nytt rekord. Under november och december beräknas den svenska näthandeln omsätta 34 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 5 procent från föregående år, visar en färsk rapport från Adobe.

Adobe har låtit undersöka trafiken från över en biljon webbsidebesök hos 4 500 e-handelssajter. Rapporten ”Adobe Digital Index: 2015 Holiday Shopping Prediction” beräknar att den svenska julhandeln kommer att slå nytt rekord och omsätta 34 miljarder kronor (4 miljarder USD), en ökning med 5 procent jämfört med föregående år.

Enligt rapporten kommer julhandeln nå sitt klimax den 7 december, då näthandeln väntas omsätta 871 miljoner kronor. Det är 84 procent mer än dags-snittet under resten av året. 

– Med enorma mängder data från tusentals e-handelssidor har vi möjlighet att göra väldigt exakta beräkningar av hur den stundande e-handeln väntas utvecklas, både i Sverige och på global nivå. Vi kan vänta oss ett nytt e-handelsrekord i jul, mycket tack vare fler köp via mobila enheter och mer mogna konsumenter, säger Jes Schyum, nordisk kommunikationschef på Adobe i ett pressmeddelande.

 

Onlineförsäljningen inför jul är viktig eftersom julhandeln står för 19,8 procent av den årliga e-handeln i Sverige. Motsvarande siffror för våra nordiska grannländer är 20,6 procent i Norge, 20,1 procent i Danmark och 18,6 procent i Finland. På global nivå väntas julhandeln stå för 20 procent av årets försäljning.

Försäljningen vid jul domineras av ett fåtal produkter, under julhandeln väntas en procent av alla produkter för 76 procent av försäljningen. Populärast är elektronik som väntas stå för 60 procent av all försäljning.

 

Big data-analys

Adobe Digital Index bygger på analyser av över en biljon (1 000 000 000 000) besök på 4 500 e-handelssidor sedan 2008. Analyserna brukar ligga nära det verkliga utfallet, tidigare analyser har hamnat inom två procents felmarginal.

Analyser och prognostisering är en nyckel för att klara logistiken kring julhandeln för e-handelssektorn, som ofta har kraftigt höjd lageromsättning och betydligt fler beställningar under julhandeln. En annan knäckfråga är ledtiderna. För trots att många kunder är ute i god tid med sina julklappsköp sker en stor del av köpen de sista dagarna innan julafton. De e-handlare som kan garantera leverans innan julafton har då en stor fördel mot konkurrenterna.

 

Av Hilda Hultén


Läs mer