Mat på nätet växer snabbt

mars 2, 2015 E-handel , Ekonomi , Forskning , Logistik

Matförsäljningen via nätet växer och branschen tror sig stå inför ett genombrott skriver TT. Men om dagligvarujättarna bestämmer sig för att satsa, står övriga aktörer sig slätt, bedömer forskare.

Förra året omsatte Mathem 447 miljoner kronor, vilket gör företaget till det största när det gäller försäljning av styckvaror på nätet, dvs att man plockar ihop varor på samma sätt som i en fysisk affär.

Det var nära en fördubbling jämfört med året före. Samtidigt gjorde Mathem en förlust på 100 miljoner kronor.

“Det var helt enligt plan. Vi lägger mycket pengar på marknadsföring och har också investerat tungt i kylrum och kylbilar”, säger vd Tomas Kull.

Försäljningen av plockvaror på nätet steg med över 60 procent 2014. Tillväxten sker från låga nivåer, näthandeln med mat omsätter än så länge bara några miljarder kronor. Men HUI Research tecknar i en rapport ett möjligt scenario som skulle innebära att handeln omsätter mångdubbelt mer om några år.

Och ur branschens perspektiv pekar alla pilar uppåt.

“25-åringarna, som kanske bildar familj om fem år, är väldigt vana vid att handla på nätet. Det gör att steget är mycket lägre än om vi går tillbaka fem år”, säger Jonas Ogvall på branschorganisationen Svensk digital handel.

Men hittills lyser det rött i bolagens årsredovisningar. Tomas Kull medger att startsträckan varit längre än han räknade med när Mathem grundades 2006.

Men nu växer vi med hundra procent nästan varje månad. Det är som en ketchupeffekt. I slutet av året kommer vi att bli lönsamma på månadsbasis, säger han.

Han spår att marknaden om några år kommer att domineras av några aktörer, med Mathem i toppen tillsammans med Ica och någon mer.

Ulf Johansson, professor vid Lunds universitet som forskar om dagligvarubranschen, är skeptisk till analysen. Ica har börjat testa näthandel i begränsad skala.

“För att det här verkligen ska lyfta krävs att de stora dagligvaruföretagen satsar. Och skulle Ica verkligen bestämma sig för att det här är viktigt, på samma sätt som man gjort med egna varumärken, spelar det ingen roll hur väl företag som Mathem har positionerat sig”, säger han.

“När det kommer till middagspåsar med recept är de två pionjärerna Linas matkasse och Middagsfrid, som båda lyckas gå med vinst, nu till salu samtidigt.”

I spekulationerna har Ica eller Axfood nämnts som tänkbara köpare. Ulf Johansson är tveksam till det, och får medhåll av Christian Anderson-Blink, analytiker på Swedbank.

“Jag ser ingen större anledning till det. ICA har själv ett sådant erbjudande i eget namn. Axfood har inte visat intresse för e-handel och levererar redan till flera av de här bolagen, som Mathem, säger Christian Anderson-Blink.

Han tror mer på att riskkapitalister köpare eller någon internationell aktör som vill ta sig in på den svenska marknaden.


Läs mer