Logistiken prioriterad inom e-handeln

februari 28, 2017 E-handel , Logistik

– Fokus har gått från det som händer inför ett köp till det som händer efter, nämligen leveransen, det menar Anders Holm, vd PostNord Sverige, i  årets E-handelsbarometer som Postnord tagit fram tillsammans med  Svensk digital handel och HUI Research.

Logistik ligger nu som en prioriterad fråga hos många företag.

E- handelns barnsjukdomar, som krånglig logistik, dåliga betalsystem och svårnavigerade nätbutiker, håller på att försvinna. I dag överlever inte butiker där det är svårt att handla. Allt handlar om att förenkla köpupplevelsen.

Mobilen är idag det viktigaste redskapet. På ett par år har andelen webbutiker som är en mobilanpassade ökat från en av tre till nästan nio av tio. Tre av fyra e-handelsföretag erbjuder försäljning i flera kanaler.

– Alla bitar finns på plats, men det måste bli enklare med logistiken och roligare att handla. Då kommer vi att se en snabbare förskjutning mot nätet, menar Arne B Andersson på Postnord, som arbetat med e-handel i tjugo år. Enligt honom är logistiken fortfarande central för kundupplevelsen.

– Vi i logistikbranschen måste hänga med så att inte köpupplevelsen blir negativ. Och detaljhandlare som sitter fast i gamla IT-system måste våga ta investeringarna för att få till omnikanaler, säger han.

 E-handeln börjar ta en betydande andel av tillväxten för hela detaljhandeln,  särskilt inom svåra segment där varorna är otympliga eller känsliga, som möbler och livsmedel.

Omsättningen ökade med 16 procent från 50 miljarder kronor 2015 till 58 miljarder 2016 och väntas öka ytterligare med 17 procent  till 68 miljarder under 2017, enligt Postnords analys.

Av Lena Sonne


Läs mer