Kina-avgiften snart borta

maj 23, 2018 E-handel , Logistik

Den 1 mars i år införde Postnord en avgift på alla paket som skickas till Sverige från länder utanför EU på 75 kr, efter att “moms från första kronan” börjat gälla. Men avgiften kan snart plockas bort.

En överenskommelse med den populära aktören Wish på plats, det enda som återstår är kontraktuella detaljer och ett möte med Tullverket, enligt Breakit.

Avtalet innebär att den svenska momsen läggs på priset direkt vid köpet från Wish. Wish skickar sedan momspengarna till Postnord. När paketen kommer skannas de av Postnord och då betalas momsen automatiskt.

Det innebär att avgiften på 75 kronor per paket, som Postnord nu tar ut för hanteringen, blir överflödig. Det kan däremot tillkomma en mindre avgift från Wish för hanteringen.

– Vi är överens med Wish. Men vi är inte färdiga med alla detaljer än, säger kommunikationsdirektören Thomas Backteman till Breakit.

– Vi är väldigt glada att vi har fått till den här lösningen och att vi har kommit så här långt.

Thomas Backteman bekräftar att Postnord och Wish är överens och om att en teknisk lösning för systemet har varit klar i några veckor. Nu återstår bara detaljer.  Avtal med fler e-handelplattformar ska vara på gång.