Julrekord i e-handeln igen

december 5, 2013 E-handel , Inköp , Logistik , Transport

Färsk statistik från PostNord Logistics tyder på att det återigen blir en rekordjul för detaljhandeln. I förra veckan levererade PostNord Logistics rekordmånga pall med julklappar till Sveriges butiker.

Enligt en färsk undersökning hade 2,8 miljoner svenskar fram till i förra veckan handlat julklappar till ett värde av 3 miljarder kronor*.

Svenskarna köper sina julklappar allt tidigare vilket innebär att rekordmånga palltransporter numera sker redan vid månadsskiftet november/december. Hos PostNord Logistics har man redan slagit föregående års rekord när det gäller antalet palltransporter till detaljhandeln under en vecka.

– PostNord Logistics har en stark ställning på marknaden. Att vi redan nu levererar rekordmånga pall till butiker är därför en bra indikator och ett tydligt tecken på att vi går mot en bra julhandel, säger Anders Holm, Sverigechef PostNord Logistics i ett pressmeddelande.

Även detaljhandeln tror på en ökad julhandel. I en undersökning som PostNord Logistics genomfört tillsammans med enkätföretaget IFS förväntar sig 29 procent av detaljhandelsföretagen en större julhandel jämfört med 2012**. Företag inom beklädnad och fritidsvaror har de mest positiva prognoserna.

– Inför julen vill detaljhandeln ha tätare butiksleveranser, det är viktigt att snabbt kunna fylla på hyllorna när handeln ökar. Påtryckningen från kunderna gör också att kravet på flexibilitet i leveranserna ökar. Konsumenterna vill själva kunna påverka leveranserna den ”sista milen”, och välja hur de tar emot julklapparna, till exempel om de ska hämtas i butik, via ombud eller levereras direkt hem, kommenterar Jan Jakobsson, detaljhandelspecialist på PostNord Logistics.

Om undersökningarna

* Undersökningen genomfördes med ett riksrepresentativt urval av 2 753 privatpersoner i Sverige den 24-25 november via TNS SIFOs webbpanel. Det innebär att resultatet är representativt för de 92 % av svenska folket som har tillgång till internet.

** Telefonundersökningen genomfördes under perioden 29 oktober till 7 november, 2013 bland över 200 företag inom detaljhandeln. Alla företag som deltog i undersökningen har en logistikkostnad som överstiger 50 000 kronor per år. Undersökningen genomfördes av IFS.


Läs mer