Jollyroom satsar på paketsortering

september 13, 2018 E-handel , IT/Teknik , Lager , Logistik
Jollyroom satsar på paketsortering

Cecilia Olsson, logistikchef på Jollyroom samt Tommy Klasson, vd och ägare av SGA Conveyor systems. Foto: Jollyroom.

E-handelsföretaget Jollyroom investerar 10 miljoner i en egen automatiserad paketsorteringsterminal som beräknas förkorta leveranstiderna med upp till två dygn för företagets kunder.

Under vintern 2017 rapporterades det frekvent om logistikföretagens utmaningar med att hantera det enorma tryck som en snabbt växande e-handel bidrog till, inte minst till följd av högintensiva försäljningsperioder som Black Friday och julhandeln. E-handelsföretaget Jollyroom, som är Nordens största barn- och babybutik på nätet, var en av aktörerna som satte hård press på sorteringsterminalerna.

– I julhandeln 2017 skickade vi merparten av våra paket via Postnords Härrydaterminal utanför Göteborg. Vi skickade godset inom rimliga ramar men Postnord hade felberäknat terminalens kapacitet vilket resulterade i att stora mängder paket blev försenade. Våra volymer hade helt enkelt blivit för stora för Härryda att hantera, säger Ole Sauar, vd på Jollyroom, i ett pressmeddelande.

Nu har den Göteborgsbaserade barn- och babyaktören tagit saken i egna händer och investerat i att bygga en egen automatiserad paketsorteringsterminal. Den nya anläggningen kan hantera upp till 5000 kolli i timmen och kommer enligt e-handlaren att vara i full drift inför julhandeln 2018.

– Vår nya anläggning gör det möjligt att fylla 25 lastbilar med gods samtidigt, som sedan kan skickas direkt till strategiskt valda terminaler i Norden. Genom att minimera antalet mellanhänder i logistikkedjan kan vi förkorta leveranstiderna med ett till två dygn för många av våra kunder. Under årets julhandel börjar vi med direktbilar till de stora orterna i Norden och kommer sedan utöka antalet sträckor i takt med att volymerna ökar, säger Cecilia Olsson, logistikchef på Jollyroom.

Leverantören av Jollyrooms nya paketsorteringsanläggning är SGA Conveyor Systems. SGA arbetar med att skräddarsy intelligenta lösningar inom intern logistik för att bemöta e-handlares behov av innovativa distributionssystem med kapacitet att hantera större volymer. Leverantören har under de senaste 24 månaderna sett en kraftig ökning i efterfrågan för paketsorteringsanläggningar och under förra året tredubblade aktören sin omsättning. En utveckling som inte förvånar Tommy Klasson, vd och ägare på SGA Conveyor systems.

– Det är klart lönsamt för stora e-handlare att själva sortera sitt gods i steg ett, och återbetalningstiden för en investering är ofta relativt kort. Vinsten kommer i form av lägre fraktkostnader och reducerade lönekostnader internt eftersom färre händer behöver hantera godset, kommenterar Klasson.

Jollyroom har ett heltäckande sortiment av produkter för barnfamiljen och hanterar därför allt ifrån små lådor med LEGO till stora möbler. Klasson menar att variationen i sortiment gör projektet till ett bra referenscase på hur man kan skräddarsy intelligenta lösningar utifrån olika e-handlares behov.

Enligt SGA Conveyor Systems ligger Jollyroom i framkant när det kommer till logistikutveckling och de båda aktörerna har redan börjat planera framtida projekt tillsammans. Närmast ska de redan nu i vinter se över hur Jollyrooms inleveransflöden kan effektiviseras ytterligare.

– Genom investeringen i vår nya anläggning faller en viktig bricka på plats i vårt arbete med att modernisera hela vår logistikkedja. Vi kommer att fortsätta att löpande investera i innovativa logistiska lösningar för att säkerställa att Jollyroom behåller sin nummer-ett-position i branschen, avslutar Ole Sauar.


Läs mer