Postnord lät kunder betala importavgift på returer

september 12, 2018 E-handel , Logistik
Postnord lät kunder betala importavgift på returer

Importavgift drabbar handlare. Foto: Postnord

Butiker och e-handlare runt om i landet rasar efter att ha tvingats betala importavgift på returer utanför EU. Nu backar Postnord. ”Vi har gjort fel. De som har betalat ska få pengarna tillbaka”, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord , till tidningen Market. 

I svallvågorna efter de nya momsbestämmelserna som började gälla den 1 mars i år har nu en ny typ av avgift hamnat i knäna på handlare runt om i Sverige, det handlar om en importkostnad för varor som returneras av konsumenter utanför EU – trots att kunden redan betalat för den eventuella frakten tillbaka.  I dessa fall har kostnaden för att ta emot ett returnerat plagg varit högre än vinstmarginalen. Flera retailers och e-handlare har drabbats – och det felaktigt, säger nu Postnords kommunikationschef Thomas Backteman till tidningen Market.

– Vi har gjort fel. Det som har hänt är förmodligen att paketen har tolkats fel när de har lästs in. Företag ska inte betala något för returer, säger Thomas Backteman

– Flödet in är forfarande stort efter de nya momsreglerna och vi gör en slags ockulärbesiktning av försändelserna. Ibland blir det fel i bedömningen av vad paketen egentligen innehåller och vem de är på väg till.

Enligt Thomas Backteman behöver dock de som fått de felaktiga kraven betala räkningarna, för att sedan reklamera till Postnord.