Ikea varslar för att kunna ställa om

november 22, 2018 E-handel , Logistik

Ikeakoncernen varslar 7500 anställda globalt,  varav 650 i Sverige. Samtidigt bedömer möbeljätten att man under de närmaste åren kommer att skapa 4 000 fler jobb än de som nu försvinner, för att stärka koncernen med ny kompetens. 

Under våren varslades Ikeaanställda i södra Sverige och drygt 100 anställda försvann. Det nya varslet i Sverige slår särskilt mot tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult.

– Vi har 75 framgångsrika år bakom oss och går nu in i en utvecklingsresa om hur vi ska arbeta i framtiden. Vi behöver titta över vilka kompetenser som finns i dag och vad som behövs framöver, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige, till TT.

Ikea behöver, sent omsider, satsa ordentligt på att digitalisering och utveckla handeln.

– Vi kommer att införa en helt ny organisation, bättre anpassad för att möta våra kunder, framtiden och i ett detaljhandelslandskap i ständig förändring. Det nya Ikea ska möta kunderna där de finns och på deras villkor, på ett snabbare och enklare sätt. För att möjliggöra detta behöver vi förbättra i hur vi leder, arbetar och organiserar oss, kommenterar Håkan Svedman.

Under de kommande två åren beräknas 11 500 nya jobb att skapas inom Ingka-koncernen globalt. Nya varuhus och citybutiker ska etableras, omfattande investeringar inom digitalisering och hållbarhet väntas samt ökad kapacitet för att bättre och snabbare möta och leverera hem till kunderna.

– Vi har lyssnat på våra kunder och deras behov. Vi agerar nu när företaget står starkt, för att vi ska kunna fortsätta vår framgångsresa. Ikea ska vara ledande även online.


Läs mer