Ikea varslar för att kunna ställa om

november 22, 2018 E-handel , Logistik

Ikeakoncernen varslar 7500 anställda globalt,  varav 650 i Sverige. Samtidigt bedömer möbeljätten att man under de närmaste åren kommer att skapa 4 000 fler jobb än de som nu försvinner, för att stärka koncernen med ny kompetens. 

Under våren varslades Ikeaanställda i södra Sverige och drygt 100 anställda försvann. Det nya varslet i Sverige slår särskilt mot tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult.

– Vi har 75 framgångsrika år bakom oss och går nu in i en utvecklingsresa om hur vi ska arbeta i framtiden. Vi behöver titta över vilka kompetenser som finns i dag och vad som behövs framöver, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige, till TT.

Ikea behöver, sent omsider, satsa ordentligt på att digitalisering och utveckla handeln.

– Vi kommer att införa en helt ny organisation, bättre anpassad för att möta våra kunder, framtiden och i ett detaljhandelslandskap i ständig förändring. Det nya Ikea ska möta kunderna där de finns och på deras villkor, på ett snabbare och enklare sätt. För att möjliggöra detta behöver vi förbättra i hur vi leder, arbetar och organiserar oss, kommenterar Håkan Svedman.

Under de kommande två åren beräknas 11 500 nya jobb att skapas inom Ingka-koncernen globalt. Nya varuhus och citybutiker ska etableras, omfattande investeringar inom digitalisering och hållbarhet väntas samt ökad kapacitet för att bättre och snabbare möta och leverera hem till kunderna.

– Vi har lyssnat på våra kunder och deras behov. Vi agerar nu när företaget står starkt, för att vi ska kunna fortsätta vår framgångsresa. Ikea ska vara ledande även online.