Icas nya e-handelslager till Brunna

Icas nya e-handelslager till Brunna

Ica nya automatiserade lager hamnar troligtvis i Brunna. Foto: ICA.

Ica fastigheter köpte mark av Kilenkrysset till sitt nya e-handelslager i Brunna, Upplands Bro i februari i år. Med all sannolikhet är det här det nya e-handelslagret kommer att byggas. 

I februari köpte Ica fastigheter fastigheten Örnäs 1:22 av markägaren Kilenkrysset. Tomten är cirka 83 500 kvadratmeter stor och kommer enligt uppgifter till tidningen att användas till det e-handelslager som Ica planerar att bygga för att försörja Stockholmsregionen. 

Byggnaden kommer att bli omkring 25 000 kvm stort och vara automatiserad med Ocados automationslösning för e-handlade livsmedel. Att tomten är större än normalt i förhållande till fastighetens storlek beror på att livsmedelslogistik kräver större hanteringsytor utanför byggnaden.

– Det blir väldigt stora flöden ut och in med många lastbilar i den här typen av verksamhet, säger Sverker Lindbo, utvecklingsansvarig på Ocado.

Enligt tidigare uppgifter kommer det nya lagret att stå färdigt 2022. Orsaken till att det tar längre tid än vanligt att bygga upp verksamheten är att Icas affärsmodell och Ocados e-handelsplattform kommer att ta tid att integrera. 

Avtalet med Ocado ger Ica exklusiv rätt att använda Ocados system i Sverige och Baltikum. Exklusiviteten är dock villkorad och kräver att Icas e-handel når vissa gemensamt uppsatta tillväxtmål.

I förra veckan avslöjade Ocado att man tecknat ett liknande exklusivt avtal med den amerikanska livsmedelsjätten Kroger. Avtalet är värt ett par miljarder och innebär att Kroger blir 5-procentig delägare i Ocado.

– Vi hade långtgående diskussioner med Wallmart om den amerikanska marknaden, men det nya avtalet innebär att Kroger får exklusivitet på USA-marknaden, berättar Sverker Lindbo.


Läs mer