Atea automatiserar logistiken

Atea håller just nu på att bygga ett nytt logistikcenter i Växjö. Anläggningen, som ska stå färdig våren 2019, kommer att automatiseras med en skyttelanläggning från Knapp.

IT-infrastrukturleverantören Atea bygger ett nytt toppmodernt recycling-, logistik- och konfigurationscenter i Växjö på 26 000 kvm i närheten av Växjö Småland airport. Av ytan planeras 21 000 kvm för lager, logistik och recycling av IT-produkter, och 5 000 kvm för kontor. Atea har funnits i Växjö under olika namn i över 20 år och här finns även koncernens befintliga centrallager på drygt 14 000 kvm som nu ska lämnas.

Cirkulär logistik

Orsaken till flytten är växande volymer och ett ökat behov av både logistik- och kontorsyta.

Från centrallagret i Växjö, som servar hela Norden och Baltikum, skickas 500 000 systemenheter ut varje år, varav knappt 300 000 skickas tillbaka för återvinning eller reparation för en andrahandsmarknad.

– Vi ser tillväxt inom alla områden, men recycling-sidan kommer att växa mycket. Målsättningen är att alla nya enheter vi skickar ut ska komma tillbaka.

Atea planerar att flytta in i de nya lokalerna till våren 2019. Nyligen tecknades ett avtal med automationsleverantören Knapp om en skytteanläggning som kommer att installeras i den nya anläggningen.