Hälften av de tidiga julklappsinköpen köptes på nätet

december 14, 2017 E-handel , Logistik
Hälften av de tidiga julklappsinköpen köptes på nätet

Hälften av de tidiga julklappsinköpen har ägt rum på nätet. Foto: Postnord.

Fram till 5 december hade svenskarna köpt julklappar till ett sammanlagt värde av 7,2 miljarder kronor, varav 3,5 miljarder har e-handlats. Det framgår av en ny undersökning från PostNord som tar tempen på julhandeln i Norden.  

Fram till den 5 december i år hade svenskarna e-handlat julklappar för drygt 3,6 miljarder kronor, cirka hälften av alla julklappsköp fram till dess hade gjorts online.

Black Friday-dygnet den 24 november slog alla tidigare rekord. Svenskarna shoppade som aldrig förr och handlade varor för över 5 miljarder kronor. E-handeln tog en stor del av försäljningen under dygnet.

– Vi har nu nått en punkt där e-handeln står för mer än hälften av julklappsinköpen fram till första veckan i december – det har aldrig tidigare hänt. Givetvis blir dagarna närmast julafton viktiga för den fysiska handeln, men det ska bli spännande att se vad e-handelns andel av de totala julklappsköpen landar på i år. Det känns som att julhandeln flyttar ut allt mer på nätet, och i år kommer det sannolikt bli större än någonsin, kommenterar Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

Svenskarna spås handla julklappar på nätet för drygt 8 miljarder kronor i år, vilket innebär att vi kommer handla för ytterligare 4,6 miljarder kronor denna julhandel.

– För att alla julklappar ska komma fram i tid har vi förstärkt vår organisation, bland annat genom att anställa mer extrapersonal, erbjuda hemleveranser på kvällstid och lördagsleveranser till ombud. Det är väldigt roligt att det är ett sådant rekordår för e-handeln, men det har också skapat ett högt tryck hos ombuden. Därför vore det mycket uppskattat om de konsumenter som har ett paket att hämta, gör det så snart som möjligt när man fått en avi eller ett sms, kommenterar Carin Blom.


Läs mer