#Metoo i transportbranschen samlar röster

#Metoo i transportbranschen samlar röster

Frida Wigur är initiativtagare till uppropet mot sexuella trakasserier inom sjöfarten. Foto: Frida Wigur.

Som en del av metoo-rörelsen delar kvinnor i transportbranschen erfarenheter om sexism, sexuella trakasserier och övergrepp med varandra under hashtagen #banaväg och #lättaankar . 

Kvinnor i bransch efter bransch går samman och samlar in vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp, vilket lett till stor uppmärksamhet i media och bland annat resulterat i att flera kända kultur- och mediamän fått gå från sina jobb. Syftet med #metoo är att förändra en kultur som tillåter en sexistisk arbetsmiljö och där kvinnor utsätts för övergrepp utan påföljd.

I transportbranschen pågår åtminstone två upprop för att samla in vittnesmål från branschen: #lättaankar för sjöfolk och #banaväg för hela transportbranschen. #lättaankar är det större uppropet trots att sjöfarten är en mindre del av hela transportbranschen. Frida Wigur, initiativtagare till uppropet #lättaankar, tror inte det beror på att de är speciellt utsatta inom sjöfartsnäringen.

– Jag tror att det handlar lite om vilken tur man har med spridningen. Jag startade i affekt –  jag var upprörd över det några äldre sjömän skrivit i en annan facebookgrupp – de drog paralleller mellan att prostituerade skulle ha ”sexuellt trakasserat dem” och #metoo. Jag ville ha ett annat forum och bjöd in de jag kände och så på ett dygn var vi 300 personer, berättar Frida Wigur, initiativtagare för #lättaankar.

I skrivande stund har uppropet över 1100 engagerade. Hashtagen #banaväg är ett initiativ för hela transportbranschen, idag är man drygt 200 kvinnor, men man är fortfarande i insamlingsfasen.

– Det är blandat med kvinnor från sjö, väg, järnväg, än så länge inte flyg, säger initiativtagaren Tove Winiger, initiativtagare till #banaväg, som gärna vill att den som känner att detta är viktigt engagerar sig.

 


Läs mer