Gratis lokal ska locka e-handel till Surte

januari 30, 2014 E-handel , Lager , Logistik

Ett västsvenskt centrum för webbhandel. Det hoppas Ale kommun skapa på det gamla glasbruksområdet i Surte. Lockbetet: gratis konsulthjälp och ett års fri lokalhyra skriver Göteborgs-Posten.

– Det här är en bransch som vi bara har sett början på. Jag tror att sju procent av all handel i Sverige sker över nätet just nu. Men våra konsumtionsmönster kommer att ändras väldigt mycket, säger Jannike Åhlgren, näringslivschef i Ale kommun till tidningen.

Tillsammans med en grupp lokala näringsidkare och fastighetsägare sjösätter hon nu tävlingen Webfab Ale, där målet är att hitta tio företag som är villiga att parkera sig i Surte under ett år för att finslipa sin nätburna affärsidé.

Vem som helst får anmäla sitt intresse, både personer som vill starta ett företag och de som redan driver något, men som vill utveckla sig inom e-handel.

– Vi jobbar jättemycket med hur vi ska utveckla vårt näringsliv i Ale. Vi har konstaterat att vi måste bredda våra branscher, säger Jannike Åhlgren.

Priset kan beskrivas som ett starta-eget-bidrag i lyxformat. Ett års gratis hyra, tillgång till lager i den gamla glasbrukshyttan och dessutom hjälp från en rad experter på allt från finansiering till att synas på Google.

– Det här är en väldigt kreativ miljö. Det är roligt om vi kan använda det här till något modernt, i stället för att bara jämna det med marken, säger Jannike Åhlgren och tittar sig omkring i den maje­stätiska glashyttan som snart kan förvandlas till webbhandelslager.

Ale kommun satsar runt 200 000 kronor under det kommande året. Näringslivschefen hoppas få valuta för pengarna när de utvalda företagarna får sina idéer att lyfta och därigenom kan nyanställa.

– I takt med att vi får högre inflyttning är det viktigt att vi kan skapa nya spännande karriärmöjligheter i Ale.

Men många webbhandlar drivs som enmans- eller fåmansföretag?

– Så kan det förstås bli, det kan vi inte veta säkert. Men då kan det kanske skapas jobb inom logistik och lager som kan bli bra instegsjobb för ungdomar i stället, säger Jannike Åhlgren.

Den 24 april offentliggörs vilka tio som får flytta in på glasbrukets domäner.