Södertälje hamn anlitar bemanningsföretag

januari 30, 2014 Arbetsmarknad , Logistik , Produktion

Kommunägda Södertälje hamn ska anlita bemanningsföretag. Beslutet stöds av Vänsterpartiet. Men facket varnar för att det här är början till att fler kommunala hamnar följer efter.

Just nu pågår förhandlingar mellan Södertälje hamn och ett antal olika bemanningsföretag, skriver tidningen ETC.

– Trots att vi normalt är emot bemanningsföretag, var vi i styrelsen eniga i det här fallet. Även om det känns som att välja mellan pest eller kolera är det enda möjligheten, säger Lennart Rendik, förste vice ordförande i hamnstyrelsen för Vänsterpartiet.

Förra året gick Södertälje hamn med 16 miljoner kronor i förlust. Lennart Rendik menar att det, och det ojämna flödet i hamnen, är anledningen till att man måste anlita bemanningsföretag. Det nuvarande systemet med en vikariepool – så kallade blixtare – som används vid toppar fungerar inte, menar han.

– Efter att a-kassereglerna ändrades går det inte att deltidsstämpla i samma utsträckning längre, och därmed har vi mindre möjlighet att använda blixtare. Det här handlar om överlevnad för oss, vi måste ta in bemanningsanställda, säger Lennart Rendvik.

Men det resonemanget har Patrik Hörstam, facklig representant för Transport i Södertälje hamn, svårt att tro på:

– Vi hade åtta blixtare inne idag, det fungerar utmärkt. Dessutom vill de ha tre bemanningsanställda här på heltid, då kunde de lika gärna fastanställa.

Förutom de tre är tanken att mellan 10 och 20 bemanningsanställda ska hyras in vid toppar. Patrik Hörstam menar att många av stuveriarbetarna i hamnen nu är oroliga för att det här bara är början. I våras sades 16 anställda upp. Patrik Hörstam tror att uppsägningarna nu kan bli fler.

– Nästa gång det blir mindre att göra kommer de säga upp oss fastanställda, och så får vi söka oss till bemanningsföretagen. Många känner stor oro över det här nu. Den psykosociala arbetsmiljön här är allt annat än bra.

Han menar också att det är sannolikt att fler kommunala hamnar kommer att ta efter.

– Många hamnar har liknande situation med toppar och dalar. Det finns en risk att fler kommunala hamnar kommer att göra så här nu och hyra in personal.

– Det här kommer att bli en central fråga för Transport.


Läs mer