Gina Tricot vill växa och tog tillbaka outsourcad logistik

april 29, 2014 Arbetsmarknad , E-handel , Ekonomi , Logistik

Gina Tricot var länge en framgångssaga. Men 2011 slog bromsen till, året efter att man byggt sitt nya huvudkontor i Borås.

Omsättningen föll, vinsten minskade med 95 procent och 2012 kom första förlustresultatet.

Samtidigt fortsatte familjeföretaget utöka personalen i hopp om en ökad försäljning, som aldrig kom, skriver Götebrogsposten.

Förra året blev en förlust på mer än 100 miljoner och under hösten kapade Gina Tricot personalen på huvudkontoret med en tredjedel.

– Vi har också anpassat timmarna i våra butiker. Totalt handlar det om en minskning av 100 heltidsarbetare, hälften på kontoret och hälften ute i butikerna, säger Per Johan Swartling, administrativ chef på Gina Tricot.

Han tillägger att bolaget även efter 2013 års storförlust är ”urstarkt” med 45 procents soliditet och att familjeägandet underlättar att lösa problem långsiktigt. Svackan har inte aktualiserat frågan om att ta in kapital genom nya ägare i familjeföretaget.

Gina Tricots försäljning minskade mer än branschen förra året.

– Motgångarna beror på oss själva. Ibland hittar man inte 100 procent rätt i träffsäkerheten. Den måste öka och det jobbar vi med. Bland annat har vi förstärkt designavdelningen med ny designchef. Nu försöker vi bredda oss så att alla kvinnor kan hitta något hos oss.

– Vi har ungefär vad vi vill ha här. Det finns en automatisk inbromsning när det inte finns så många orter kvar där vi saknar en Gina Tricot-butik. Och vi har ungefär samma situation i Norge.

I Tyskland ser man däremot en marknad för fler än dagens elva butiker.

– Vi har mycket i Tyskland att bygga ut och öppnar snart vår andra butik i Berlin.

Även för e-handeln, som man byggt ut försiktigt sedan starten 2008, är det nu läge att gasa på, hävdar han.

Även logistik var ett problem.

Man har nu tagit över hanteringen i centrallagret i Borås, som tidigare var outsourcat till Itella Logistics med egen personal. Man har även rekryterat en logistikchef från e-handelsvassa NetOnNet. 


Läs mer