Framtidens lager är här

september 25, 2018 E-handel , Fastigheter , IT/Teknik , Lager , Logistik
Framtidens lager är här

Gazeley bygger just nu Englands första trevåningslager i centrala London. Byggnaden, som mäter totalt ca 40 000 kvm fördelat på tre plan, väntas stå klar i slutet av 2019.
Illustration: Gazeley.

I London byggs just nu Storbritanniens första trevåningslager, citynära och med hyra som en kontorsfastighet. Kevin Mofid, chef för Savills analysavdelning i London och specialist på logistikfastigheter, tror att denna typ av logistiklösning snart kommer att synas även på andra håll i Europa.

Ur Intelligent Logistik nummer 5 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Kevin Mofid, analyschef på Savills huvudkontor i London, har en lång bakgrund inom logistikfastigheter. På Savills lunchseminarium Makrotrender inom industri och logistik berättar han, med glimten i ögat, att för tio år sedan var det ingen som vill prata logistigfastigheter med honom.

– Logistikfastigheter var ”the lowest form of real estate”, säger Kevin Mofid, och menar att det var turen som gjorde att han intresserade sig för något som skulle visa sig verkligen ha framtiden för sig.

– I Storbritannien står e-handeln nu för 20 procent och det har haft en enorm påverkan på utvecklingen av logistikfastigheter. Samma utveckling går att se på andra håll i Europa.

– I Storbritannien står e-handeln nu för 20 procent och det har haft en enorm påverkan på utvecklingen av logistikfastigheter, säger Kevin Mofid. Foto: Savills.

Citynära logistik

I samma områden som människor vill bo i, och värna stadsmiljön, vill man som konsument får varan levererad närsomhelst och till den plats man för tillfället befinner sig. Denna konflikt driver fram nya lösningar – som trevåningslagret i närheten O2-arena i London, fyra kilometer från centrala London, som just nu utvecklas av fastighetsbolaget Gazeley.

– Fastigheten skulle ha bebyggts med bostäder, men en logistikutvecklare gick in och bjöd över, berättar Kevin Mofid.

När man bygger så nära city blir hyran hög – i nivå med hyran för kontor i vissa delar av London. Men det finns hyresgäster som är beredda att betala för ett stadsnära logistikläge, menar Kevin Mofid.

– Vi kan se hur dynamiken förändras. Hyresgäster i den här fastigheten kommer bli företag som Amazon och Google, och det finns starka skäl till det.

Det kollektivtrafiknära läget skapar möjlighet för anställda att ta sig till lagret dygnet runt, och effektivt leverera varor till alla konsumenter som bor i närheten. Liknande lager finns på flera ställen i Asien, bland annat i Hongkong, och Kevin Mofid tror att vi snart kommer se dem i fler urbana regioner i Europa.

– Logistikfastigheter står som en av vinnarna i den här utvecklingen.

Av Klara Eriksson

Ur Intelligent Logistik nummer 5 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Kevin Mofid om…

… Amazon

–  Amazon kommer till Sverige inom ett år och de behöver plats. De går in i allting och då gäller det för övriga att konkurrera. Ett exempel är tjänsten Amazon Wardrobe – konsumenten får hem en låda med kläder att prova och kan sedan skicka tillbaka det som inte passar. Hur ska stora modister som H&M och Zara bemöta detta?

… the ”Death of retail”

– Om man ser vilka detaljhandlare i USA som det fortfarande går bra för, är det de som investerar stort i sina supply chains, i automation och robotik. En studie i ”Logistics Manager”, visar att bara 17 procent av de 500 tillfrågade logistikchefer anser att deras supply chain är i optimal form för modern logistik.

… Logistikläget

– Vid valet av logistikfastighet blir läget utdaterat snabbare än lokalen. Ett lager består av fyra väggar, ett tak och en dörr medan ett läge snabbt kan bli förlegat. Fundera över vad som kan göra läget förlegat: vilka infrastrukturplaner finns? Kan politiska beslut påverka områdets utveckling?


Läs mer