Första spadtaget för Aditro i Arlanda

september 25, 2018 Fastigheter , Lager , Logistik , Logistiklägen

På måndagen togs första spadtaget för Aditro Logistics nya logistikanläggning i Arlandastad. På bilden: Henrik Ahnström, Skanska Fastigheter Göteborg AB, Markus Kvarnlöf, Aditro Logistics, Eva Sterner, Logicenters, och Mathias Forsberg, Sigtuna kommun. Foto: Logicenters.

Den 24 september togs första spadtaget för Aditro Logistics nya 24 600 kvm stora TPL-anläggning i Arlandastad. Bygger gör Skanska och fastigheten, som ska stå klar till nästa sommar, är såld till NREP Logicenters.

 

Den 24 september skedde byggstarten för den fastighet som Logicenters och Skanska utvecklar i Arlandastad. Logistikanläggningen beräknas stå till förfogande för hyresgästen Aditro Logistics under andra kvartalet 2019.

Det var i juni som Skanska sålde logistikanläggningen i Arlandastad i Sigtuna kommun till Logicenters, för cirka 230 miljoner kronor. Kontraktet innebär att Skanska bygger fastigheten och att den därefter kommer att ägas av Logicenters. Hela fastigheten, som nter 24 600 kvm är fullt uthyrd till tredjepartslogistikern Aditro Logistics.

Arlanda har växt till en logistisk knutpunkt och är en strategisk plats med närhet till både Stockholm stad och Arlanda flygplats. Med bra skyltläge och i direkt anslutning till E4 kommer logistikanläggning vara belägen på Norslunda 1:19. Skanska äger har ytterligare två byggbara tomter i området.

– Arlanda är ett av Sveriges bästa logistiklägen, vilket är anledningen till vårt markinnehav där. Vi ser väldigt positivt på försäljningen till Logicenters och att vi nu startar utvecklingen och byggnationen på en av våra tre byggrätter i området, kommenterar Henrik Ahnström, ansvarig för marknad och logistik på Skanska Fastigheter Göteborg.

 

Tredje Stockholmslagret på tre år

Anläggningen blir den första för Aditro i norra Stockholm och den tredje etableringen i Stockholmsregionen på lika många år. De två tidigare etableringarna ligger i Nykvarn och är på 40 000 respektive 25 000 kvm och stod färdiga under 2017.

– Vi för dialoger med befintliga och nya kunder för den här enheten. Närheten till slutkonsumenten inom Retail kommer vara en stor fördel för de företag som förlägger sin logistik hos oss i Arlanda, kommentarar Aditros vd Johannes Gussander.

En nyhet är att anläggningen kommer att automatiseras med robotar, och fokus ligger på att skapa effektiv logistik för främst e-handelskunder.

– Vi har under senare tid sett ökad efterfrågan från kunder på etableringar i Stockholmsområdet. De ständigt ökade ledtidskraven på e-handeln är den stora drivaren och detta har varit grunden för vårt beslut för en Arlanda-enhet. I och med denna etablering kommer vi ha runt 90 000kvm lageryta i den väldigt strategiska och snabbväxande regionen, kommenterar Mikael Törnqvist, affärsutvecklingschef på Aditro.

I och med Arlanda-etableringen kommer Aditro Logistics besitta en total lageryta på ca 230,000 kvm, vilket befäster bolagets ställning som Sveriges tredje största TPL-aktör till lageryta sett, efter Postnord och DHL.


Läs mer