Förändrade kundattityder största hotet för handeln

april 4, 2016 E-handel , Forskning , IT/Teknik

Digitalisering och e-handel har förändrat handeln, men också oss. WSP ser nya attityder och köpbeteenden hos konsumenter, där kunderna inte bara handlar digitalt, de har också ett nytt mindset. 

Köpcentrum och butiker har fått konkurrens av e-handel, v-handel, m-handel och omnikanalhandel. De är trots allt inte köpcentrums och stadskärnors största digitala hot. Den största utmaningen är att digitaliseringen har förändrat våra attityder och köpbeteenden.

Vi behöver råd och inspiration

Vi har idag tillgång till en oändlig mängd varor och tjänster. Det har medfört att vi har ett större behov av råd och inspiration när vi ska shoppa. Vi stänger av för bruset och lyssnar på dem vi känner tillit och förtroende för, till exempel vänner, experter och trendsättare. Flera av dem interagerar vi med via sociala medier som blir en viktig del i köpprocessen. 2 av 3 konsumenter som är aktiva på sociala medier, får råd och inspiration till sina inköp via t.ex. bloggar, Facebook och Pinterest. 1 av 3 anger att minst hälften av deras 10 senaste inköp gjordes spontant på ren inspiration efter att ha sett eller läst om produkten i sociala medier.

Här kan du läsa hela artikeln om Digital handel är mer än bara e-handel som är den senaste på temat Digitaliserat samhällsbyggande från WSP Roadmap. En artikelserie i nio delar som ger en inblick i några av branschens största utmaningar, möjligheter, förväntningar och farhågor.


Läs mer