Örebrolager får internationellt arkitektpris

mars 16, 2015 Fastigheter , Lager , Logistiklägen
Örebrolager får internationellt arkitektpris

Würths nya huvudkontor och centrallager i Örebro tog hem förstapriset i MIPIM Awards 2015 i kategorin Bästa industri- och logistikbyggnad. Byggnaden som har ritats av White, var den enda svenska byggnaden i final på MIPIM, som är den största och mest betydelsefulla mässan för fastighetsbranschen i Europa.

– Det är en fantastisk utmärkelse som vi är mycket stolta över, säger Stefan Axellie, vVD på Würth Svenska ABoch projektledare under hela byggprocessen.

– Att bara bli nominerad som ett av ca 150 bidrag från 30 länder är så stort att det är svårt att förstå, och att vinna var något som vi inte ens kunde drömma om.

– White arkitekter, och då speciellt Viktoria Buskqvist, som ritat vårt fina huvudkontor och centrallager har gjort en fantastisk insats och är den största vinnaren, men Würth Svenska AB som är ägare av fastigheten är också en stor vinnare. Utmärkelsen gör oss stolta och bidrar till vårt mål att vara den attraktivaste arbetsgivaren i branschen, avslutar Stefan.

Huvudkontoret och lagret ligger strategiskt placerade precis där E18 och E20 möts. Ett av de, logistiskt sett, bästa lägena i Sverige. På den 29 000 m2 stora ytan ryms kontoret på 1800 m2 samt lagret på 8 500 m2. Byggnaden innehåller även ett stort och modernt konferenscenter, med både sammanträdesrum och lokaler för praktisk utbildning. Även en av Örebros två butiker är stationerad här.

Viktoria Buskqvist från White arkitekter tog emot priset på scenen i Palais de Festivals i Cannes.

– Att vinna första pris i konkurrens med de bästa arkitekterna i Europa är en ära. Det här är en byggnad som syns. Huvudkontoret förkroppsligar Würths varumärke och företagskultur. Jag är stolt över mina kollegor som har skapat en byggnad som underlättar flöden och snabba transporter, vilket är kritiskt för ett logistikföretag, säger Viktoria Buskqvist, arkitekt och kontorschef på White i Örebro.

Arkitekturen samspelar med verksamheten som syftar till snabba leveranser med hög leveranssäkerhet. Byggnadernas delvis skärmade fasad tar tillvara platsens dynamik, samtidigt som den refererar till svenska teman som falurött och svart tjära.

Le marché international des professionnels de l’immobilier, MIPIM, är den viktigaste mässan för fastighetsbranschen i Europa. Mässan hålls årligen i Cannes. 2014 hade den 21 000 besökare.


Läs mer