Apotea slänger in handsken – automatiserar

april 29, 2019 E-handel , IT/Teknik
Apotea slänger in handsken – automatiserar

Pär Svärdson, vd Apotea. Foto: Apotea.

Apotea, Sveriges största apotek på nätet har vuxit rekordsnabbt sedan starten 2012. Förra året skickade 6 miljoner paket och företaget flyttade in i ett nybyggt klimatsmart logistikcenter i Morgongåva. Därifrån sker mycket av orderhantering än så länge manuellt. Men nu tar Apotea nästa steg framåt när det nya lagret får en automatiserad plocklösning.

Pär Svärdson, vd på Apotea, har många gånger uttalat att automation inte är något för Apotea, men nu verkar han ha ändrat sig.  Med hjälp av logistikleverantören SSI Schäfer gjort en noggrann analys av hur lagret bäst kan effektiviseras. Valet faller på en skräddarsydd automatisk plocklösning med en så kallad A-frame, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Det är oerhört roligt att vi har hittat en lösning tillsammans med SSI Schäfer och detta kommer göra oss ännu effektivare och snabbare. Efter att ha utvärderat flera lösningar har vi nu hittat en plocklösning vi kommer kunna växa ytterligare med, säger Pär Svärdson.

A-frame-systemet hos Apotea kan lagra 1500 produkter och har en plockkapacitet på upp till 1400 ordrar/timme. Utöver plockningen och tillhörande conveyorsystem blir även delar av packningsprocessen helt automatiserad. Delar av systemet kommer var på plats innan sommaren men i oktober 2019 kommer hela anläggningen står klar.